Carmen Calvo assegura que no negociaran la designació de Miquel Iceta (EFE)
Carmen Calvo assegura que no negociaran la designació de Miquel Iceta (EFE)

El PSOE descarta negociar amb algú la designació d'Iceta per presidir el Senat

Carmen Calvo assegura que tenen tot el dret a designar qui vulguin, però les forces independentistes en són reticents

RedaccióActualitzat

El PSOE es nega a pactar cap contrapartida amb les forces independentistes perquè el Parlament designi el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, senador i acabi presidint la cambra alta. Abans, però, necessita ser elegit senador pel Parlament de Catalunya i, ara per ara, els partits independentistes no ho veuen gens clar.

En tot cas, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, assegura que no s'ha negociat res perquè tenen tot el dret a designar qui vulguin:

"Mai. Res. És el nostre dret nomenar els nostres senadors o senadores als parlaments autonòmics, com així ha estat en la vida política a Espanya durant 40 anys. Ningú li ha imposat ningú en cap parlament autonòmic qui vol o qui no vol que estigui com a designació autonòmica en la cambra alta. Nosaltres l'únic que esperem és que continuï sent així perquè és el nostre dret a decidir."


En un principi estava previst fer el ple dijous passat, però JxCat, ERC i la CUP van forçar l'endarreriment. El president de la cambra, Roger Torrent, va convocar finalment per aquest dijous, 16 de maig, el ple específic per votar la proposta de designació de Miquel Iceta com a senador en representació de la Generalitat, en substitució de José Montilla, que dimecres va renunciar al càrrec.

 

Miquel Iceta és el candidat socialista a presidir la cambra alta (ACN)


Aquest dilluns, mentrestant, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha descartat visitar els líders independentistes empresonats per l'1-O després de la petició d'ERC. El líder dels socialistes catalans ha argumentat a Antena 3 que es podria interpretar com un gest de suport al que van fer.

El vicepresident del govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, havia instat Iceta a fer un "gest" fent una visita als presos a Soto del Real. Però Iceta s'hi nega: "No penso fer aquesta visita que em suggereixen." Ha argumentat que com a primer secretari del PSC té una "dificultat afegida", perquè tot el que fa "transcendeix de la línia personal". Un fet que, segons ha dit, limita el seu marge de maniobra.

De moment, Iceta només té garantits els 17 vots del PSC i els 8 dels comuns.

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha qüestionat que Iceta sigui la persona idònia per ocupar el càrrec després de negar-se a veure els polítics empresonats:

"Aquest tipus de posició d'Iceta confirma l'encert de posar en dubte la seva idoneïtat per a aquesta responsabilitat. No anar a la presó pel que es pot interpretar diu molt d'ell (···) Això posa en evidència que el PSOE i el PSC són membres actius del bàndol de la repressió."

 

Carles Puigdemont durant la roda de premsa de l'ACN​ 


Puigdemont: "Iceta no s'ha caracteritzat per facilitar la distensió del conflicte"

Carles Puigdemont, a través d'una videoconferència, ha remarcat que Iceta "no va tenir dubtes" i es va sumar de manera "entusiasta" a l'aplicació del 155 a Catalunya.

En una roda informativa de l'Agència Catalana de Notícies, Puigdemont ha dit que "Iceta no s'ha caracteritzat per facilitar la distensió del conflicte". En aquest sentit, ha explicat que hauria estat bé que el líder del PSC hagués tingut més empatia cap als presos i "exiliats", que l'hagués trucat en aquest any i mig a Bèlgica o que hagués tingut "una altra actitud" amb Carme Forcadell.

L'expresident de la Generalitat ha dit que li hauria agradat veure "un altre Iceta", però ha afegit que no posa "cap condició" per a la seva votació com a senador, ja que no ho considera "una qüestió política, sinó humana"

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AMiquel IcetaERCPSOE
Anar al contingut