Sánchez no vol que Iglesias formi part del seu govern
Sánchez no vol que Iglesias formi part del seu govern

Sánchez sobre la investidura: "El principal escull és l'entrada d'Iglesias al govern"

El president espanyol en funcions assegura que un govern amb el líder de Podem "no funcionaria" perquè seria un executiu amb contradiccions

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez manté l'oferta a Pablo Iglesias perquè hi hagi ministres d'Unides Podem en el govern, però descarta que el líder de la formació morada formi part d'aquest executiu. Sánchez estaria d'acord en la incorporació de personalitats de prestigi vinculats a Podem. Segons el candidat socialista, un govern amb Iglesias "no funcionaria".

El president espanyol en funcions ho ha dit en una entrevista a La Sexta, pocs dies abans del debat d'investidura. Sánchez ha remarcat que hi ha discrepàncies importants amb Iglesias i que això impedeix que estiguin junts al govern:

"És clar. Els dos líders de dos partits que tenim tantes discrepàncies en temes de fons que afectaran la política espanyola als pròxims quatre anys hem de saber quines responsabilitats podem compartir i quines no. Un govern amb el senyor Iglesias dins no funcionaria. Estaria paralitzat per les mateixes contradiccions internes d'aquell govern. Li he dit a ell en privat, però no ni una vegada ni dos ni tres, moltes vegades. Ell no ho comparteix"


Pedro Sánchez veta doncs l'entrada de Pablo Iglesias com a vicepresident en el seu govern. El considera "el principal escull" per a una entesa:

"El principal escull perquè hi hagi acord entre Unides Podem i el partit socialista és la participació del senyor Iglesias al govern. No es donen les condicions perquè el senyor Iglesias sigui membre d'aquest futur govern"

 

Sánchez: "Aquí no es persegueix ningú per les seves idees"

El candidat socialista ha explicat que les grans qüestions d'estat són els grans obstacles per a l'acord amb Iglesias, especialment per la posició que manté el líder de la formació morada respecte al conflicte català, i sobretot, al fet que defensi que a Espanya hi ha presos polítics.

"A Espanya no existeixen presos polítics. I davant d'una crisi que necessitarà d'un govern dialogant, dins dels marges de la Constitució, necessitem tenir les idees clares, necessitem un govern cohesionat. Davant d'una de les crisis més grans d'estat que viurem a les pròximes setmanes i mesos, no em puc permetre el luxe de tenir a un vicepresident del govern que per lleialtat l'únic que faci sigui mirar a un altre cantó"

"Parla de presos polítics. Jo necessito un govern amb un vicepresident que defensi la democràcia espanyola. Que el poder judicial és independent del poder executiu i que aquí no es persegueix ningú per les seves idees, i que no estan empresonats per les seves idees"

 

Sánchez i Iglesias, a l'última reunió que van tenir a la Moncloa (EFE)


Abans de la sessió d'investidura de dilluns, Pedro Sánchez ha dit que es vol reunir amb Pablo Iglesias, Pablo Casado i Albert Rivera.


La Rioja escenifica les desavinences entre PSOE i Podem

Mentrestant, a la Rioja, la diputada de Podem Raquel Moreno ha mantingut el seu bloqueig a l'elecció de la candidata del PSOE com a cap del govern autonòmic, Concha Andreu, que no ha obtingut la majoria simple que necessitava en segona votació.

Ara s'obre un període de dos mesos perquè Andreu busqui prou suports per a una nova votació al Parlament. Si no és així, es convocaran unes noves eleccions. La Rioja està governada pel PP des de l'any 1995.

 

El PSOE avisa Podem que parlarà amb Casado

Les diferències amb Pablo Iglesias fan que des del PSOE s'estudiï la possibilitat de mirar fins i tot cap a la dreta.

Els últims intents d'aconseguir el "sí" d'Iglesias han fracassat i les posicions s'han allunyat fins al punt que, aquest mateix matí, els socialistes han insistit que mantenen la porta tancada a la formació morada. És més, la número dos del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha dit a TVE que els socialistes han d'obrir-se a tothom, incloent-hi la dreta, per poder aconseguir la investidura.

Calvo acusa Unides Podem de ser els únics responsables de la falta d'acord perquè només els preocupa el repartiment de càrrecs:

"El president s'ha reunit diverses vegades amb el senyor Iglesias i li ha dit: 'Nomeni un equip, posi un document, parlem de contingut i continuem avançant.' I el que nosaltres ens hem trobat ha estat: 'Quants càrrecs, quants ministeris, jo els nomenaré, jo els nomenaré [repeteix]', sense el més mínim mirament, en aquest cas per llei, per qui assumeix la responsabilitat del govern, que és el president. El president és qui rep la confiança de la cambra, qui pot dissoldre-la i qui pot ser enderrocat per una moció de censura."

 

Carmen Calvo: "Ens hem de dirigir a partits que estan molt lluny de nosaltres per traçar una investidura" (EFE)


Segons la vicepresidenta, Unides Podem ha fet un parell de diagnòstics que no són reals:

Primer, que l'esquerra sumava i que això era fàcil, i com que l'esquerra sumava pràcticament tot estava resolt. L'esquerra no suma (···) Llavors ens hem de dirigir a partits que estan molt lluny de nosaltres, i molt més lluny d'Unides Podem per traçar una investidura. I en segon lloc, també he sentit moltes vegades una espècie d'idea que considero que tampoc es pot verificar i és que 'els ciutadans han votat que governem junts'. En la meva modesta opinió, crec que els ciutadans voten un partit que esperen que sigui el que guanyi, que desitjarien que guanyés i que desitjaria que governés. I també ens traslladen l'obligació de trobar que funcioni el sistema i que, per tant, hi hagi governabilitat."

 

Ábalos avança que ara parlaran amb Casado

 

Ábalos avança que Sánchez es tornarà a reunir amb Casado (ACN)


El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, afirma que els socialistes centraran a partir d'ara els esforços a parlar amb Pablo Casado perquè "Espanya necessita un govern".

Ábalos ha reconegut, a Onda Cero, que Sánchez tornarà a reunir-se amb el líder del PP, i que també té la intenció d'entrevistar-se amb Albert Rivera, abans de la investidura, encara que el president de Ciutadans va plantar el candidat socialista quan el va convocar.

Tal com ha fet Calvo, Ábalos ha criticat amb duresa la posició de Pablo Iglesias:

"Un govern no és ni la suma de dos projectes ni la neutralització d'un d'ells."


Sobre ERC, el secretari d'Organització socialista destaca que les reunions amb Sánchez han estat "cordials", no veu un vot afirmatiu i que "si la intenció és no bloquejar, el més normal és que s'abstinguin".

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPSOE
Anar al contingut