Dues manifestants del 8M es pinten el símbol de la dona a la cara
El PSOE va tirar endavant en solitari la reforma de la llei del "només sí és sí" (Europa Press/Carlos Luján)

El PSOE acorda amb el PP alguns punts de la llei del "només sí és sí", però rebaixa el pacte

Els socialistes parlen d'esmenes "tècniques", mentre que Unides Podem exigeix una rectificació i diu que fins dijous hi ha marge per a l'entesa

El PSOE i el PP han arribat a un primer acord sobre la reforma de la llei del "només sí és sí", que es vota aquesta setmana al Congrés enmig de la mala maror per les discrepàncies entre els socialistes i Unides Podem en aquesta qüestió. 

En concret, socialistes i populars han acordat diverses esmenes, com ara tornar a tipificar com a delicte la difusió de continguts que promoguin les agressions sexuals quan es tracti de menors de 16 anys. 

El PSOE ha rebaixat l'acord amb el PP dient que és un canvi "merament tècnic" i que les modificacions que s'estan negociant amb el principal partit de l'oposició no suposen canvis "substancials" de la norma, segons ha afirmat la secretària d'Igualtat de la formació, Andrea Fernández. "No es toca ni una coma" de la definició de consentiment, ha manifestat. 

A més, el partit insisteix que hi ha marge d'entesa amb Unides Podem. 

Pel PP, en canvi, els assumptes pactats tenen "moltíssima importància".

El dictamen de la reforma s'ha aprovat aquest dilluns al Congrés amb el suport del PSOE, el PP, Ciutadans i el PNB i el rebuig de Vox, Unides Podem, ERC --que ha qualificat la reforma de "decebedora"-- i EH-Bildu. 

A més del punt esmentat abans, s'hi han inclòs dues esmenes consensuades pel PSOE i el PP, i dues més dels populars. 

La proposta de reforma que ha dividit la coalició de govern es debatrà aquest dimarts a la comissió de Justícia i arribarà al ple dijous.

D'aquesta manera, la reforma afronta el tràmit decisiu al Congrés amb un acostament del PSOE i el PP i sense el suport de la majoria del bloc de la investidura de Pedro Sánchez. 
 

Irene Montero: "El PP ha humiliat el PSOE"

Des d'Unides Podem han exigit una rectificació als socialistes i coincideixen a dir que no està tot perdut, perquè fins dijous hi ha temps de posar-se d'acord

Montero exigeix al PSOE que rectifiqui l'acord amb el PP pel 'només sí és sí'
Montero exigeix al PSOE que rectifiqui l'acord amb el PP pel "només sí és sí" (Europa Press/A. Pérez Meca)

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha considerat que el PP "ha humiliat el PSOE fent-li reforçar encara més el retorn al model penal anterior que basa la credibilitat de la víctima en funció de les ferides que la violència de l'agressor exerceix sobre ella. Ho veiem avui amb el cas Dani Alves". 

Montero ha assegurat que "quan el PSOE dona la mà al PP, el PP li agafa el braç sencer": 

"És inexplicable per al PSOE que les aliances  feministes, progressistes, plurinacionals, que han servit per protegir el dret a l'habitatge no serveixin per protegir els drets de les dones. M'agradaria que d'aquí a dijous el PSOE llanci al conjunt de la societat un missatge contundent, que els drets de les dones no es negocien amb el PP."

Una reforma que rebutgen sectors feministes

Col·lectius i juristes feministes han firmat un manifest de rebuig a la reforma de la llei proposada pel PSOE, perquè consideren que capgira el model que situa el consentiment al centre. 

També alerten que no servirà per a l'objectiu que es proposa, que és posar punt final a les reduccions de condemnes. 

Signen el document la Comissió 8M Moviment Feminista de Madrid, l'Assemblea de Dones de Biscaia o juristes com els catedràtics de Dret Penal Patricia Lourenzo, Manuel Cancio, Juan Carlos Carbonell, Ana Pérez Cepeda i María Luisa Maqueda.

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaUnides PodemPPPSOEAgressió sexual
Anar al contingut