Bilbao

El PSE està llest per reunir-se amb Batasuna i transmetre-li que la vol dins la democràcia

Els socialistes bascos se senten preparats per assumir el "full de ruta" que es marquen a Euskadi després de l'anunci de l'obertura de diàleg amb ETA. El seu líder ha marcat a Bilbao, i davant del Comitè Nacional, les coordenades de la pròxima trobada amb l'esquerra "abertzale". La inclouen en una ronda de partits per buscar una entesa sense fer taula rasa i respectant la legalitat. Patxi López se sent legitimat per intentar convèncer Batasuna que ha de fer passos, que és part de la solució, però que ha d'acceptar el marc legal.

Actualitzat
Patxi López ha anunciat a Bilbao que a Batasuna els "direm que no els volem fora dels sistema democràtic, sinó dins", i que per això cal que l'esquerra "abertzale" s'allunyi de la violència i respecti les regles del joc de la democràcia, ha subratllat. Després d'afirmar que amb la reunió "ni cometem il·legalitats, ni traïcions", López ha assenyalat que si les converses entre l'executiu i ETA "van bé", serà el moment de fer "política amb majúscules a Euskadi".

I per això, el PSE-EE farà una ronda de trobades amb totes les formacions per estudiar els procediments per crear una taula de partits i "consolidar i blindar el procés de pau". Ha reiterat també que en aquesta taula defensarà la Constitució i l'Estatut. En aquest sentit, ha alertat als nacionalistes que respectar la decisió dels bascos, com va dir Zapatero en l'anunci de l'inici de diàleg amb ETA, no suposa acceptar "que els bascos tenim dret a decidir sobre els nostres assumptes i els dels altres".

En acabar les paraules del secretari general del PSE, hi ha hagut una llarga ovació del Comitè Nacional. Tot i els insistents rumors que situen d'aquí a deu o quinze dies la trobada amb els "abertzales", avui els socialistes bascos no n'han volgut fer oficial la data; asseguren que estan acabant de decidir el lloc, l'hora i la delegació d'aquesta reunió, i no volen donar una imatge de pressa.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut