País Basc

El PSE adverteix a Ibarretxe que condemnarà la taula de partits al fracàs si insisteix a basar-la en el seu pla

Els socialistes bascos han demanat al lehendakari Juan José Ibarretxe que no intenti imposar el seu pla de pau a la futura taula de partits, on s'abordarà la normalització política d'Euskadi. El líder del PSE, Patxi López, ha advertit que això suposaria condemnar al fracàs el diàleg. A més, ha assegurat que la taula es crearà per voluntat dels partits i no per imposició d'ETA, i ha apostat per obrir, a partir d'ara, una fase de diàleg i negociació entre les formacions polítiques per avançar en la normalització política.

Actualitzat

L'endemà de la reunió de la comissió executiva dels socialistes bascos, Patxi López ha reclamat al lehendakari "sentit de la realitat" perquè el diàleg polític pugui tirar endavant sense posar "condicions impossibles" que condemnin la taula de partits al fracàs, com per exemple que la negociació es basi en el seu pla, un projecte que "ja ha fracassat". D'aquesta manera, el líder dels socialistes bascos ha fet referència a les declaracions que va fer divendres passat el mateix Ibarretxe, quan assegurava que les bases per resoldre el conflicte basc i aconseguir la normalització al país són en el seu pla.

A més, el líder del PSC ha afirmat que ara és el moment de tenir en compte "les grans sensibilitats que representen la pluralitat del país" i, en aquest sentit, tant ell mateix com el lehendakari tenen l'obligació no només d'assumir-les, sinó també de preservar-les.

Pel que fa a la taula de partits, Patxi López creu que ha de sorgir de la voluntat de tots els partits, "en igualtat de condicions per constituir-la i no per imposions alienes a les forces polítiques". Per tant, ha sentenciat, la política correspon als partits polítics. En qualsevol cas, el líder socialista creu que la taula ha de tenir lloc a través d'un acord previ sobre els mètodes i continguts al diàleg i que, per ser eficaç, ha de recollir la pluralitat política del país. Així doncs, hi haurien de formar part tant el PP com l'esquerra abertzale. Amb tot, no descarta iniciar la taula de partits sense els populars, que haurien de recuperar la moderació i el sentit d'estat.

En qualsevol cas, Patxi López insisteix que els acords que es prenguessin en aquesta taula de diàleg haurien d'aconseguir-se amb un ampli consens i, preferiblement, per unanimitat.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut