Collboni assenyala ERC com a soci principal a l'Ajuntament de Barcelona
El futur tinent d'alcalde afirma que els republicans són prioritaris a l'hora de buscar acords al consistori barceloní, però no tanca cap porta. Maragall, en canvi, veu molt difícil que es puguin entendre amb el PSC
Collboni assenyala ERC com a soci principal a l'Ajuntament de Barcelona
El PSC votarà en contra de penjar el llaç groc a l'Ajuntament de Barcelona
Jaume Collboni, regidor del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, durant l'entrevista a "Els matins" de TV3

Collboni assenyala ERC com a soci principal a l'Ajuntament de Barcelona

El futur tinent d'alcalde afirma que els republicans són prioritaris a l'hora de buscar acords al consistori barceloní, però no tanca cap porta. Maragall, en canvi, veu molt difícil que es puguin entendre amb el PSC

Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 26M

Aquest dilluns han començat les negociacions per al govern de l'Ajuntament de Barcelona després de la investidura, dissabte, d'Ada Colau. Jaume Collboni, en declaracions a "Els matins", ha situat Esquerra Republicana de Catalunya com a soci prioritari al consistori, però sense descartar acords amb Valls:

"El primer torn per buscar acords hauria de ser un partit progressista, que en aquest cas és ERC, però, evidentment, també ha de buscar altres forces que puguin estar d'acord amb les polítiques que faci aquest govern."

Collboni ha expressat que no està tancat a ampliar les majories i fer consensos amb Valls, per exemple, amb temes com l'habitatge: "Estic convençut que altres partits com Ciutadans o com el senyor Valls hi podran coincidir."

Sobre el veto a ERC en les negociacions prèvies a la investidura, el líder socialista ha assegurat que no podien estar d'acord "amb un grup que posa com a prioritat subordinar la ciutat i l'Ajuntament de Barcelona a una causa política", en referència a l'independentisme.

 

Maragall veu difícil entendre's amb el PSC

Per la seva banda, el regidor d'ERC Ernest Maragall ha reiterat que els republicans no han d'acceptar cap obligació d'un govern d'esquerres: "No serem aliats dòcils ni mesells d'un suposat progressisme, prendrem decisions en funció de la nostra manera d'entendre la ciutat."

El regidor republicà s'ha referit així a la possible entesa entre els grups d'esquerres al consistori i, concretament, amb el PSC:

"Ara per ara veig molt difícil, si no hi ha un gran canvi ens les seves posicions, que ens puguem aproximar i entendre en quasi res. A qui li toca moure peça és al partit socialista a l'Ajuntament de Barcelona, al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats, al govern de l'Estat. Aquí és on anirem veient què succeeix i quines decisions o quins canvis es promouen i es posen a sobre la taula."

Maragall ha descartat que es puguin entendre amb els socialistes en matèries com els drets i llibertats o l'habitatge i, de Barcelona en Comú, ha dit que "es veurà que hi ha coincidències, però també que hi ha diferències".

 

Ernest Maragall, regidor d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, durant l'entrevista a "Els matins" de TV3

 

Maragall: "No hi va haver negociació amb Colau"

El candidat més votat a les eleccions del 26 de maig per arribar a una alcaldia que finalment no ocuparà, ha declarat que no es retreu res sobre les negociacions postelectorals: "No hi va haver negociacions. Va ser una pura entrega de paper i no vam entrar en l'anàlisi ni en la concreció." Pel cap de l'oposició del govern consistorial, era "obvi" que la decisió estava presa des del dilluns 27 de maig.


Collboni i Maragall lamenten les protestes a la plaça Sant Jaume

Tant Collboni com Maragall han valorat els incidents a la plaça Sant Jaume durant l'acte d'investidura d'Ada Colau com a alcaldessa d'aquest dissabte quan els nous regidors van travessar la plaça per anar del consistori al Palau de la Generalitat.

 

Ada Colau en el tradicional pas de l'Ajuntament al Palau de la Generalitat (Reuters)

 

Per Collboni, no va ser una jornada plàcida i es van viure escenes molt desagradables que atribueix a "una mobilització que va voler enterbolir un acte democràtic". Per la seva banda, Maragall ha lamentat uns fets que "no són admissibles en cap circumstància".

El regidor d'ERC considera que les xiulades i crits que es van sentir són el "pitjor reflex de la confirmació dels blocs" perquè s'han pres decisions per impedir que la majoria democràtica s'expressi institucionalment. "Això té aquesta conseqüència horrible", ha afegit.

Maragall ha declarat que s'ha perdut una oportunitat en no pactar ERC i Barcelona en Comú: "Si haguéssim tingut un pacte, l'ambient a la plaça hauria sigut molt més positiu, de respecte mutu, de claredat, de compromís amb els drets i les llibertats, d'expressió d'una esperança d'un projecte compartit."


Relació entre el revés de Barcelona i el Congrés i la Diputació

Ernest Maragall ha demanat que es desvinculi el decisiu vot d'ERC per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern del revés que s'han endut els republicans a Barcelona quedant-se sense l'alcaldia i fora del govern municipal:

"No es tracta d'actuar acció-reacció. ERC decidirà amb absoluta responsabilitat en funció del que considera l'interès general del país. Hi ha un munt d'elements que no tenen res a veure amb Barcelona que hi influiran."

El regidor republicà sí que ha admès la relació entre el que ha passat a la ciutat de Barcelona amb les possibles aliances en altres institucions com la Diputació.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut