Un moment del ple d'aquest dimarts al Congrés dels Diputats.
Un moment del ple d'aquest dimarts al Congrés dels Diputats.
Congrés dels Diputats

El PSC trenca la disciplina de grup per primera vegada i vota a favor d'una consulta per l'autodeterminació a Catalunya

13 dels 14 diputats dels socialistes catalans al Congrés dels Diputats han votat a favor de la proposta de resolució de CiU i Esquerra Plural a favor del dret a decidir. Carme Chacón, que ja havia anunciat no la secundària, no ha participat a la votació. Finalment, PP, PSOE, UPyD i Fòrum Astúries han rebutjat el text.

RedaccióActualitzat
Per primera vegada a la història, els diputats del PSC al Congrés dels Diputats han votat diferent dels diputats del PSOE, amb qui comparteixen grup a la cambra baixa. Ha estat en la proposta de resolució presentada per CiU sobre una consulta sobiranista a Catalunya dins del marc legal. L'exministra de Defensa i cap de llista dels socialistes catalans en les últimes eleccions generals, Carme Chacón, no ha participat en la votació després que aquest dimarts al matí anunciés que no la secundària. Chacón ha decidit no prémer cap dels botons de votació, de manera que no ha votat ni amb els socialistes catalans ni amb el PSOE. Els altres 13 diputats del PSC al Congrés hi han votat a favor.

Aquesta ruptura de la disciplina de vot comportarà una sanció econòmica per als diputats catalans, segons ha anunciat la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano. El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, ha lamentat la decisió de Chacón i ha dit que l'exministra ha de valorar "si realment pot compartir el que la majoria del partit decideix en els seus òrgans de direcció". El gest del PSC, però, no ha agradat gaire a alguns barons del PSOE, com l'extremeny Guillermo Fernández Vara, i l'exvicepresident Alfonso Guerra fins i tot ha demanat que el partit es presenti a Catalunya amb llistes pròpies. El secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha volgut rebaixar la tensió i ha dit que, malgrat no compartir-la, troba "coherent" la decisió dels socialistes catalans.

Els textos de CiU i Esquerra Plural, finalment ha estat rebutjat amb els vots de PP, PSOE, UPyD i Fòrum Astúries. La iniciativa de CiU ha comptat amb el suport de 60 diputats i ha estat rebutjada per 275, mentre que la de l'Esquerra Plural ha tingut 59 vots afirmatius, 272 negatius dels mateixos grups i dues abstencions.


Anar al contingut