Barcelona

El PSC recupera la consulta pactada si Catalunya vota "no" a un referèndum per reformar la Constitució

La ponència política que el PSC debatrà al congrés del novembre recupera, ni que sigui parcialment, el dret a decidir

RedaccióActualitzat

La primera opció del PSC és un acord entre Catalunya i la resta de l'estat inclòs en la reforma constitucional. Però, per si no hi ha reforma, o no s'aprova a Catalunya, el PSC recupera la consulta pactada sobre la independència i la recull en la ponència del congrés del novembre.

El PSC proposa, doncs, la via canadenca. Els socialistes catalans aposten per la celebració d'una consulta pactada amb l'estat si la reforma constitucional que proposen és rebutjada en referèndum pels catalans. 

La ponència política que el PSC debatrà al congrés inclou el compromís de convocar un referèndum a la canadenca si el "no" guanyés a Catalunya en una consulta per reformar la Constitució.

Aquesta idea ja l'havien defensada diversos dirigents, entre els quals hi havia Miquel Iceta i Carme Chacón, però és el primer cop que es posa per escrit.

Segons aquesta fórmula, si la reforma constitucional que proposen els socialistes obtingués un rebuig per part de la ciutadania, el PSC optaria per la via canadenca, que passaria per fixar les condicions per consultar l'electorat sobre una eventual secessió de Catalunya. 

El PSOE rebutja la proposta 

El PSOE espera que la proposta "no prosperi". Així ho ha assegurat aquest divendres la secretària de Ciència, Participació i Política en Xarxa del PSOE, María González de Veracruz, que ha insistit que la seva formació considera que la proposta "viable" i que "beneficia tot el país i també Catalunya" és la reforma de la Constitució.

En declaracions a TVE, González de Veracruz ha recordat que la proposta sobre la "via canadenca" és del PSC, però que espera que abans es modifiqui.

Des del PSC s'han negat possibles friccions amb el PSOE i s'ha insistit que la seva prioritat segueix sent la mateixa, la de treballar juntament per aconseguir amb èxit una reforma federal de la Constitució.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut