El PSC proposa eliminar les pensions vitalícies que cobren els expresidents del Parlament

Quan deixen el càrrec, els presidents de la cambra tenen dret a una assignació del 80% del sou i, quan arriben als 65 anys, a una pensió vitalícia del 60%

El PSC vol acabar amb les pensions vitalícies que tenen assignades els presidents del Parlament quan deixen el càrrec.

Segons ha avançat La Vanguardia, els socialistes volen derogar l'assignació temporal d'un 80% del sou que poden percebre els expresidents de la cambra i també la pensió de jubilació vitalícia d'un 60% del sou.

Els socialistes han presentat al Parlament una proposició per canviar la llei que ho regula, que consideren que ofereix als expresidents el que la ciutadania percep com "un privilegi injustificable".

La proposta del PSC arriba en un moment en què el Parlament viu una situació d'incertesa, amb Laura Borràs suspesa com a presidenta de la cambra per les acusacions de prevaricació i falsedat documental en relació amb l'adjudicació de contractes de manera irregular quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes, un cas que es troba pendent de sentència després del judici al Tribunal Superior de Justícia.

De fet, Junts insinua que la reforma que proposen els socialistes té com a veritable objectiu que Borràs no rebi cap indemnització.

En un acte a Vitòria, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha negat que la proposició de llei tingui res a veure amb el futur de Borràs. "No contra ningú, sinó a favor del Parlament", ha dit Illa, que creu que la llei vigent fins ara "era més un privilegi que no pas un reconeixement a la dignitat de qui ha presidit el Parlament".

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, seguint una sessió des de la tribuna de convidats
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, seguint una sessió des de la tribuna de convidats (EFE / Quique García)

Una llei per garantir les "necessitats personals" dels expresidents

Quan deixen el càrrec, els presidents del Parlament tenen dret a cobrar una assignació d'un 80% del sou, que poden percebre durant la meitat del temps que han exercit el càrrec o un mínim de quatre anys.

A més, també se'ls assigna una pensió vitalícia d'un 60% del sou, sempre que hagin ocupat el càrrec durant dos anys. En cas de defunció, els cònjuges tenen dret a cobrar una pensió vitalícia corresponent al 50% del sou.

Les assignacions temporals i les pensions vitalícies es regeixen per la llei 2/1988, que té com a objectiu "garantir que els presidents del Parlament, un cop hagin cessat, puguin atendre llurs necessitats personals i polítiques amb la dignitat i el decòrum que corresponen a les altes funcions exercides, i per tal d'establir també, en el cas que es produeixi llur traspàs, unes mesures de protecció dels familiars més propers". Aquesta llei es va modificar l'any 2003.

Pels socialistes, les circumstàncies que hi havia quan es va aprovar la llei "han canviat notablement". La proposta del PSC és que els expresidents del Parlament que actualment reben l'assignació o la pensió les segueixin cobrant durant un màxim de sis mesos, però reduïda al 20% del sou en el cas de l'assignació temporal i al 10% en el cas de la pensió vitalícia.

Pel que fa als cònjuges que estiguin cobrant la pensió, passaran a cobrar un 5% de la retribució mensual, també durant un màxim de sis mesos.

Si finalment s'eliminen les assignacions temporals i les pensions, els afectats serien els expresidents de la cambra vius: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Carme Forcadell i Roger Torrent.

Els expresidents al Parlament Roger Torrent, Núria de Gispert, Joan Rigol i Ernest Benach, durant un acte l'any 2018
Els expresidents al Parlament Roger Torrent, Núria de Gispert, Joan Rigol i Ernest Benach, durant un acte l'any 2018 (ACN / Guillem Roset)

ERC, Junts i comuns, oberts a parlar-ne

De moment, Junts i Esquerra s'han mostrat disposats a debatre la proposta del PSC. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha demanat fugir de l'oportunisme polític i ha avisat que no hi participaran "si es tracta d'una reforma ad hoc".

"No sembla que les intencions del Partit dels Socialistes siguin la de millorar les institucions, però estem disposats a escoltar si la proposta va en el sentit de racionalitzar aquestes institucions", ha assenyalat Rius.

Des d'Esquerra, la portaveu, Marta Vilalta, ha anunciat que estudiaran amb deteniment" la proposta socialista. Vilalta, però, ha demanat que aquesta revisió també s'ha de fer a altres cambres, com el Congrés dels Diputats i el Senat, perquè "si no, el debat seria trampós i parcial".

"Fem-ho contribuint en positiu a reforçar les institucions, no legislant per casos concrets", ha demanat Vilalta.

Els comuns també veuen bé la proposta i asseguren que l'estudiaran. "Ja és hora d'acabar amb aquests privilegis", ha afirmat el portaveu d'En Comú Podem, Joan Mena, que ha dit que comparteixen amb el PSC "el plantejament d'acabar amb els privilegis desfasats".

Assignacions durant un màxim de dos anys al Congrés i el Senat

Al Congrés dels Diputats i al Senat, les indemnitzacions són similars a les que té actualment el Parlament. Quan deixen les Corts, cobren una assignació anomenada "indemnització per cessament en l'activitat parlamentària" si han estat en el càrrec un mínim de dos anys, segons estableix el Reglament de Pensions Parlamentàries.

La quantitat és l'equivalent a un mes del sou --al voltant de 3.000 euros-- per cada any de mandat. L'assignació es pot cobrar durant un màxim de dos anys. En cas de mort de la persona que rep aquesta indemnització, els hereus no poden cobrar-la. Vicepresidents i ministres també tenen dret a una assignació durant un màxim de dos anys.

A les Corts espanyoles, les pensions vitalícies es van eliminar l'any 2011, tot i que no de forma retroactiva. Per tant, aquells diputats i diputades a qui es va concedir aquesta pensió continuen cobrant-la.

Qui també cobra una pensió vitalícia són els expresidents del govern espanyol, actualment Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy.

ARXIVAT A:
PSCParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut