Aragonès i Illa se saluden aquest dijous a l'hemicicle (Europa Press / David Zorrakino)
Aragonès i Illa se saluden aquest dijous a l'hemicicle (Europa Press / David Zorrakino)

El PSC porta a l'extrem la negociació dels pressupostos a les portes del congrés d'ERC

Aragonès creu que "ja no hi ha cap excusa" per no arribar a un acord sobre els comptes, però Illa insisteix que encara queden "punts pendents"

Actualitzat

El gest del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'acceptar la proposta del PSC sobre la B-40 no ha aconseguit que els socialistes cedissin en la negociació sobre els Pressupostos de la Generalitat.

El cap de l'oposició, Salvador Illa, creu que la cessió d'Aragonès en aquesta qüestió és "un pas molt important", però avisa que encara no hi ha "un acord tancat".

Les ja llarguíssimes negociacions entre republicans i socialistes entren en un cap de setmana d'impàs, perquè Illa ha demanat reprendre les converses aquest dilluns. La proposta ha estat rebuda amb sorpresa per part del govern, que opina que s'haurien de reprendre immediatament.

Precisament aquest cap de setmana Esquerra celebra el 29è Congrés Nacional a Lleida, que fixarà la línia política del partit després que al novembre els militants revalidessin el lideratge d'Oriol Junqueras i Marta Rovira.

Dilluns se sabrà si torna a allargar-se la negociació o si les converses s'acceleren i acosten encara més un acord sobre els comptes.

Aragonès i Illa, durant una sessió del Parlament
Aragonès i Illa durant una sessió del Parlament (EFE / Quique García)

Els punts pendents del PSC

Desencallat l'escull de la ronda Nord al Vallès, el president de la Generalitat ha proclamat que "ja no hi ha cap excusa per no donar suport al pressupost".

Però, tot i descriure-ho com "un esforç en la bona direcció", Illa insisteix que encara queden "punts pendents".

El líder del PSC no ha especificat quins són aquests punts, però el diputat del PSC Jordi Terrades ha remarcat al Parlament que hi ha "un paquet important de coses" en què encara no s'ha arribat a un acord.

Entre aquestes qüestions hi ha l'ampliació de l'aeroport, el desplegament de la llei de barris, una partida per a la llei de la ciència i inversions en sanitat, com destinar el 25% del pressupost de Salut a l'atenció primària o 100 milions per reduir les llistes d'espera. "Encara som lluny", ha conclòs Terrades.

Alícia Romero i Salvador Illa, als passos perduts del Parlament
Alícia Romero i Salvador Illa als passos perduts del Parlament (Europa Press / David Zorrakino)

Crítiques de Junts, CUP i comuns

El suport d'Esquerra a la moció del PSC sobre la B-40 no ha agradat a Junts, CUP i En Comú Podem. Des de Junts el secretari general del partit, Jordi Turull, ha lamentat que l'executiu d'Aragonès no destinés els mateixos esforços que dedica a arribar a un pacte amb el PSC a complir l'acord de govern, trencat a l'octubre:

"Si tots els esforços que fa Esquerra Republicana i el president per arribar a un acord amb el PSC, fins i tot acceptant coses que no se les creuen, els haguessin fet per arribar a un acord amb Junts en el pacte que va subscriure del 52%, doncs segurament ara el que hi hauria seria un govern fort, hi hauria estabilitat parlamentària i segurament hi hauria pressupostos."

Els comuns, que ja han pactat amb el govern el suport als comptes, marquen com a línia vermella que no hi hagi cap euro dels pressupostos destinat a la B-40, l'aeroport o el Hard Rock, segons ha insistit Jéssica Albiach:

"Tenim el compromís del president que no hi haurà una sola partida pressupostària destinada a aquests megaprojectes."

La líder d'En Comú Podem creu que no hi ha "esculls" que impedeixin aprovar els comptes, sinó "un PSC que busca excuses" per no haver-hi de donar suport.

La CUP, que juntament amb els comuns han estat els únics grups que han votat en contra de la B-40, ha demanat la compareixença del conseller de Territori, Juli Fernàndez, sobre aquesta qüestió.

Fernàndez, exalcalde de Sabadell, s'havia posicionat públicament en contra d'aquest projecte.

Jéssica Albiach i Pere Aragonès mantenint una conversa al Parlament
Jéssica Albiach i Pere Aragonès mantenint una conversa al Parlament (EFE / Quique García)
ARXIVAT A:
ERCPSCPere AragonèsPressupostos de la Generalitat Salvador Illa
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut