arxiu tren rodalies acn albert segura
S'ha produït una avaria a Montcada Bifurcació (ACN/Albert Segura)

El PSC insta el govern espanyol a traspassar Rodalies abans d'acabar el 2022

ERC i Junts reclamen que la Generalitat assumeixi la gestió integral del servei per mitjà de Ferrocarrils

Redacció/Agències

El PSC ha presentat al Parlament una proposta de resolució per acordar amb el govern espanyol el traspàs de Rodalies, llargament reivindicat per la Generalitat. Aquesta proposta s'ha de votar divendres, amb les propostes de resolució dels grups al debat de política general.

La proposta parla de traspassar els recursos econòmics per poder gestionar el servei i planteja, també, el reclamat traspàs de les infraestructures, que són titularitat de l'Estat. La Generalitat té competències sobre la gestió, però no sobre vies, catenàries, trens ni estacions. 

El text dels socialistes catalans insta el govern espanyol a pactar amb el govern "el model de traspàs de recursos econòmics necessaris per a l'adequada gestió dels serveis ferroviaris que siguin competència de la Generalitat", així com "la titularitat de les infraestructures".

Segons el PSC, a més, s'ha de fer "una revisió del pla de Rodalies 2020-2030" que "garanteixi la coherència en els projectes de millora".

El partit també insta el govern a pactar amb Renfe "les actuacions necessàries per adquirir i millorar els trens i tallers" mentre la Generalitat no tingui els d'un altre operador.

ERC i JxCat, en una proposta de resolució conjunta, també insten el govern espanyol a acordar "el traspàs del servei de Rodalies perquè la Generalitat n'assumeixi la gestió integral per mitjà de Ferrocarrils de la Generalitat". 

Demanen que el traspàs inclogui les estacions, els trens, els tallers, les vies, les catenàries, els centres reguladors de circulació, el personal i el finançament necessari per fer front al servei, el seu manteniment i l'execució de les actuacions de millora de la capacitat, qualitat i fiabilitat de la infraestructura i material mòbil.

Anar al contingut