Barcelona

El PSC i el PP estenen la mà al govern, mentre que ICV i Esquerra rebutgen un possible rescat de Catalunya

Els diferents grups parlamentaris catalans s'han referit aquest dimarts a la possibilitat que Catalunya s'aculli al fons de liquiditat autonòmic davant de la complicada situació econòmica que viu la Generalitat.

RedaccióActualitzat
Els diferents grups parlamentaris catalans s'han referit aquest dimarts a la possibilitat que Catalunya s'aculli al fons de liquiditat autonòmic davant la complicada situació econòmica que viu la Generalitat. El primer secretari del PSC, Pere Navarro ha evitat entrar en qüestions terminològiques com han fet altres grups i ha posat el seu partit "a disposició" de l'executiu català davant una situació "difícil i complicada" per als catalans. El líder dels socialistes catalans ha explicat que s'ha posat de manera immediata en contacte amb el president de la Generalitat, Artur Mas, que li ha "aclarit i confirmat" que no es tracta d'"un rescat", sinó d'"una línia de crèdit" per fer front als deutes de la Generalitat.

D'altra banda, el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, l'ha invitat a no "avergonyir-se" i reconèixer la falta de liquiditat de la Generalitat. Millo ha aconsellat al govern Mas que anomeni "les coses pel seu nom" i que reconegui que "no pot pagar el que deu".

Molt diferent ha estat el to de la resta de grups, i, des d'ICV-EUiA, el seu president, Joan Herrera, ha instat l'executiu a "dir la veritat" i no protagonitzar "espectacles lamentables" com, a parer seu, fer el president Mariano Rajoy quan va demanar ajuda a la UE per a la banca espanyola. Herrera ha atribuït un possible rescat de Catalunya a l'"obstinació" de l'executiu català en les polítiques d'austeritat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la portaveu d'ERC, Anna Simó, que ha contestat a Homs que recórrer a aquest fons suposa la "sentència d'una intervenció directa en tota regla" dels comptes de la Generalitat, per la qual cosa ha reclamat a l'executiu que "ni demani ni accepti" un possible rescat de Catalunya. "Es donarà la paradoxa que els diners que ens deixaran són part de l'esforç fiscal dels catalans, i a més ens els donaran amb interessos", ha apuntat la diputada independentista.

El diputat de Ciutadans Jordi Cañas ha opinat, que Homs ha fet "el ridícul de la mateixa manera que Rajoy" i ha conclòs que "li diguin com li diguin, és un rescat".

"Davant aquesta intervenció, nosaltres diem que Mas té dos camins, o fer com Múrcia i demanar rescat, o fer com Holanda i independitzar-se d'Espanya per arribar a ser l'Holanda del Mediterrani, un país pròsper i ric que no necessiti els rescats d'Espanya", ha sentenciat el diputat de SI Uriel Bertran. D'una manera molt semblant s'ha expressat el diputat del grup mixt Joan Laporta, que ha titllst aquest possible rescat de "món al revés", perquè suposa demanar diners a "qui incompleix les seves obligacions de pagament".
Anar al contingut