Iceta intervé davant el Consell Nacional (@socialistes_cat)
Iceta intervé davant el Consell Nacional (@socialistes_cat)
Barcelona

El PSC es referma en el "no" a Rajoy i admet que es pot obrir una crisi amb el PSOE

Iceta argumenta que, amb l'abstenció, el PSC perdria força per solucionar l'encaix de Catalunya a Espanya

RedaccióActualitzat

El Consell Nacional del PSC s'ha refermat en la posició de votar "no" a la investidura de Mariano Rajoy, tant en la primera votació com en la segona. La decisió s'ha aprovat per 241 vots a favor, cap en contra i una única abstenció, de manera que el partit ha tancat files al voltant del plantejament que ha fet el seu primer secretari, Miquel Iceta. 

Els socialistes catalans han recordat al PSOE que la Constitució impedeix la disciplina de vot. El partit ha avalat aquesta postura en una reunió el mateix dia que Rajoy ha acceptat l'encàrrec del rei d'anar a la investidura i després que, dissabte, el comitè federal del PSOE va aprovar abstenir-se en la segona ronda per evitar unes terceres eleccions generals. 

El dirigent dels socialistes catalans ha admès davant el Consell Nacional que la decisió pot obrir una esquerda amb el PSOE. "Potser ara des del PSOE voldran revisar" el protocol de relacions instaurat el 1978, ha advertit. Tot i això, Miquel Iceta confia que les relacions es puguin mantenir: 

"Espero que passi el que passi puguem seguir compartint amb el PSOE un projecte federal per a Espanya."

La gestora del PSOE ha defensat que s'abstingui tot el grup. Iceta, però, ha portat al Consell una resolució que insta els diputats del PSC al Congrés a trencar la disciplina de vot. Iceta ha argumentat que, amb l'abstenció, el PSC perdria força per solucionar l'encaix de Catalunya a Espanya. 

"Una abstenció en la investidura de Mariano Rajoy ens inhabilitaria per estendre ponts i per proposar solucions en el moment que més falta fan i faran. (...). Una raó que voldríem fos entesa pel socialisme espanyol. Només qui sàpiga gestionar diferències i discrepàncies podrà aportar solucions a l'encaix de Catalunya en la resta d'Espanya."

A la roda de premsa per exposar la decisió del Consell, Assumpta Escarp ha destacat que el PSC ha estat "fort i cohesionat" al voltant del rebuig a Rajoy. Ha explicat que en aquesta decisió han pesat tant les polítiques econòmiques de Rajoy com la seva falta de diàleg envers la qüestió de Catalunya. I ha defensat que el PSC manté l'aposta "per un projecte federal de modernització d'Espanya, que voldríem fer de la mà dels socialistes d'Espanya". 

L'impulsor de la plataforma per intentar crear una federació catalana del PSOE, Julio Villacorta, s'ha presentat al Consell Nacional tot i que no n'és membre. Villacorta, que ha justificat que li havien dit que la reunió era obert" a la militància, s'ha queixat que no l'han deixat intervenir. "Quan he demanat la paraula, no només no me l'han donat, sinó que m'han negat el dret d'estar en aquesta reunió", s'ha lamentat. Des del PSC han remarcat que Villacorta no és militant del partit. 

Anar al contingut