Maurici Lucena als estudis de Catalunya Ràdio.
Maurici Lucena als estudis de Catalunya Ràdio.
Barcelona

El PSC diu que la consulta neix condemnada per l'acord entre CiU, ERC, Iniciativa i la CUP i no es podrà fer el 2014

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, assegura que la consulta no es podrà fer el 2014 i que les possibilitats de convocar-la es redueixen si no s'acorda amb el govern espanyol. Lucena diu que el pacte allunya cada vegada més la possibilitat d'un referèndum.

RedaccióActualitzat

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, assegura que la consulta no es podrà fer el 2014 i que les possibilitats de convocar-la es redueixen si no s'acorda amb el govern espanyol. Assegura que la via que cal seguir és la mateixa que en els referèndums d'Escòcia i el Quebec. En declaracions al programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio, Lucena ha explicat la consulta acordada entre CiU, Esquerra, Iniciativa-Verds i la CUP allunya cada vegada més la possibilitat d'un referèndum. Segons el portaveu del PSC "fent les coses així s'està creant uns anticossos dins de la política espanyola que dificultarà molt que, en el futur, es pugui celebrar la consulta", ha assegurat. Lucena subratlla que "l'única via possible" per fer la consulta és un acord entre el govern català i espanyol.  Considera que "tant a l'Estat com a la Generalitat" els han mancat "habilitats" per establir "bones converses". El diputat socialista afirma que "cap de les dues parts han estat a l'altura de les circumstàncies històriques que requeria el moment". Lucena creu que, "tot i el cop de porta de l'Estat", la Generalitat hauria d'insistir per mantenir el diàleg i les negociacions.

Crítiques a ICV

Segons Lucena, la pregunta "no és federal" i, per això, ha criticat també el paper d'ICV en l'acord. "Em sorprèn veure ICV dins de la plataforma sobiranista quan els votants d'aquest partit no són independentistes", ha afegit. En aquesta línia, Lucena ha explicat que "els mateixos partits que celebraven la consulta acordada al Palau de la Generalitat saben i reconeixen en privat que no es podrà fer el 2014, espero que rectifiquin i es pugui fer en un futur".

Finalment, Lucena ha subratllat que "al·lucinarà en colors" si, finalment, la Generalitat aposta per una declaració unilateral d'independència i ha augurat que en menys de deu anys és possible que hi hagi una reforma profunda de l'Estat.

El PSC dirà no al traspàs de competències

Lucena ha recordat que el PSC votarà en contra de demanar el traspàs de competències a l'Estat per fer la consulta. Ha assegurat que confia que CiU, ERC, Iniciativa i la CUP rectifiquin perquè es pugui fer de manera acordada amb el govern espanyol.

Anar al contingut