Barcelona

El PSC adverteix de possibles sancions als cinc diputats díscols

Lucena, que no ha volgut dir què farà la direcció, ha comparat la seva actitud amb una indisciplina professional, a la qual -diu- caldrà veure com s'aplica el reglament sancionador del grup parlamentari del PSC. En tot cas, ha negat que es tracti d'una represàlia.

RedaccióActualitzat
La direcció del PSC admet que el debat intern arran de la declaració sobre el dret a decidir ha provocat fortes tensions dins del partit. L'endemà que el Parlament aprovés la Declaració de Sobirania presentada per CiU, ERC i Iniciativa i amb el suport d'un diputat de la CUP, el PSC centra totes les mirades després que cinc diputats del sector catalanista van trencar la disciplina de vot i es van inhibir en la votació.

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, no ha volgut dir què farà la direcció. Ara bé, ha comparat l'actitud dels diputats díscols amb una indisciplina professional, a la qual -diu- caldrà veure com s'aplica el reglament sancionador del grup parlamentari del PSC. El portaveu socialista, que ha recordat, en aquest sentit, que tots els partits tenen un reglament intern aprovat per ells mateixos que estableix una sèrie de sancions, ha dit: "Hem de mirar com encaixa el que va passar ahir amb aquest reglament, tenint també present que va ser una votació molt important".

En qualsevol cas, el portaveu dels socialistes catalans ho ha volgut matisar: "Jo no parlaria de represàlies sinó de l'aplicació d'un reglament acordat i pactat també per les persones que van decidir no seguir la directriu del grup parlamentari".

Abans, Lucena ha assegurat a "El matí de Catalunya Ràdio" que se sent profundament trist i considera que les discrepàncies són fruit del mateix debat sobiranista, que també ha afectat la federació de CiU. És més, Lucena creu que el PSC ha actuat correctament pensant en el seu electorat, que diu que no hauria entès que el PSC votés a favor d'un text que se salta, segons diu, el marc legal espanyol.

Joaquim Nadal, que va anunciar que deixa el consell nacional, ja ha advertit que si se sancionessin els diputats que van trencar la disciplina de vot "seria la pitjor de les solucions". Es tracta de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'exconsellera Marina Geli, Rocío Martínez-Sampere, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura.

Geli diu que el PSC corre el risc de ser un partit residual

Geli considera que si no hi ha cop de timó el PSC corre el risc de ser un partit residual. L'exconsellera, que assegura que té vocació majoritària, creu que hi pot haver gent interessada en aquestes discrepàncies en l'encaix d'Espanya i Catalunya. Àngel Ros ha explicat, per la seva banda, que no podien votar contra el dret de Catalunya a decidir el seu futur.

A la discrepància mostrada al Parlament, s'hi van sumar uns noranta militants i càrrecs territorials. Encapçalats per Joaquim Nadal, van signar un manifest on acusen la direcció del partit de no estar a l'alçada dels compromisos electorals del PSC i d'apartar-lo de la seva trajectòria i projecte històrics. Entre els signataris hi ha Montserrat Tura, Raimon Obiols o Laia Bonet.

Davant d'aquest posicionament, des del PSOE Carme Chacón remarcava que els socialistes no quedaran fora de la legalitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut