Un nen nedant en una piscina
La natació es considera una activitat de risc baix

El protocol de les extraescolars elimina la quarantena en activitats de risc baix i mitjà

Els confinaments es restringeixen a les activitats d'alt risc i a les persones no immunitzades

Irene Vaqué ReigActualitzat

El nou protocol de les extraescolars divideix les activitats en tres tipus i restringeix les quarantenes a les activitats d'alt risc (com ara les que impliquen el cant o el contacte físic proper i continuat) i només per a les persones que no estiguin immunitzades. 

En comptes de l'aïllament, es demana als participants que vigilin l'aparició de símptomes i que, si n'apareixen, facin una quarantena de 7 dies.

La nova guia són recomanacions i, de fet, a l'hora de gestionar els casos positius es tindrà en compte també si en l'activitat s'han utilitzat vestidors o transport col·lectiu, a més d'altres paràmetres. 

El protocol conegut aquest dijous s'aplica a totes les activitats educatives fora de l'horari lectiu (extraescolars, lleure, socioeducatives i esportives) que fan infants i joves d'entre 3 i 18 anys.
 

Quines són les activitats extraescolars d'alt risc

Són aquelles en què hi ha un contacte físic estret amb molta probabilitat de produir aerosols. Per exemple: bàsquet, handbol, rugbi, futbol sala, hoquei patins, arts marcials, grups de castellers, lluita/boxa, waterpolo...

També les que augmenten l'expulsió de gotes respiratòries, com el cant coral o tocar instruments de vent.

Dos joves jugant a bàsquet
Al bàsquet, quan hi hagi un positiu caldrà que els no immunitzats facin quarantena (Pexels)


Qui ha de fer quarantena per positius a les extraescolars?

La quarantena només es preveu per a positius a les activitats d'alt risc.

En cas de positiu dins del grup constant (l'equivalent al grup bombolla de classe, en aquest cas integrat pels participants i el monitor o educador, o bé el conjunt d'esportistes, tècnics i delegats que tenen contacte estret) hauran de fer quarantena només els no immunitzats. És a dir, si no tenen la pauta completa de vacunació i si no han passat la covid-19 els últims 3 mesos.

En canvi, per als que tinguin la pauta completa de la vacuna o faci menys de 3 mesos que han passat la covid (amb prova que ho confirmi) no caldrà.


Es fan proves als contactes del grup d'extraescolars?

En la fase actual de la pandèmia Salut no fa proves diagnòstiques als membres del grup constant.

Quines són les activitats de risc mitjà o baix

El nou protocol considera activitats de risc mitjà les que impliquen un contacte estret esporàdic, contacte físic amb distància o activitats amb un to de veu normal. Per exemple: futbol, hoquei herba, voleibol, llenguatge musical, teatre, natació sincronitzada, dansa, idiomes, classes de repàs o grups d'esbarjo.

Les de risc baix són aquelles en què no hi ha contacte estret entre els participants ni participació oral activa. Per exemple: esports de raqueta (tenis, ping-pong, bàdminton), atletisme, escalada, gimnàstica artística i rítmica, natació, arts plàstiques, classes d'informàtica, de robòtica, d'instruments que no siguin de vent, escacs o sortides a la natura sense pernoctació.

Una classe de ballet
Als esports on no es faci quarantena per un positiu al grup, caldrà vigilar l'aparició de símptomes (Pexels)


Què diu el protocol en aquest cas?

En aquests casos, no es durà a terme cap actuació en immunitzats ni en no immunitzats. És a dir, no s'haurà de fer aïllament. Ara bé, tothom ha de controlar l'aparició de símptomes i, si apareixen, llavors sí que cal començar una quarantena de 7 dies.

En cas que la simptomatologia sigui moderada o greu, cal posar-se en contacte amb el CAP.


I si es detecten 5 casos o més?

En cas que en un grup d'activitat extraescolar, sigui de la categoria que sigui, es donin 5 o més positius, es considerarà un brot epidèmic. Aleshores, les decisions les prendrà de forma individualitzada el Servei de Vigilància Epidemiològica responsable del brot.

En el supòsit que la relació o contacte físic hagi estat de baix risc o que la mateixa activitat sigui de baix risc de contacte, els participants no es consideraran contactes estrets, sinó que se'ls recomanarà que controlin l'aparició de símptomes durant 10 dies.

A l'hora de gestionar els contactes d'una activitat esportiva -sempre que no se'ls hagi considerat contactes estrets- també es valoraran diferents criteris:

  • Nivell de contacte físic en la pràctica de l'esport o activitat
  • Si l'espai on es practica és obert o tancat
  • Ús i adaptació a la normativa de la mascareta
  • Temps d'exposició
  • Transport en els desplaçaments
  • Interacció en espais com el vestidor
  • Ventilació dels espais


Què passa si soc contacte estret?

El mateix protocol estableix que els criteris generals no invaliden que, si s'és contacte estret, s'hagi d'actuar d'acord amb el protocol general per a la població. És a dir, que si hem estat en contacte més de 15 minuts, sense mascareta i a menys de 2 metres del cas, cal seguir la norma: quarantena de 7 dies si no s'està immunitzat o també si s'està immunitzat, però es tenen símptomes.

Els immunitzats sense símptomes han d'estar atents a l'aparició d'indicis de contagi, reduir la interacció social, evitar els actes massius i el contacte amb persones vulnerables o no vacunades i portar mascareta.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Òmicron
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut