Pla general d'alumnes en un dels tallers del projecte Palamós Peix en una imatge publicada el 12 de novembre del 2019. (horitzontal)
Pla general d'alumnes en un dels tallers del projecte Palamós Peix en una imatge publicada el 12 de novembre del 2019. (horitzontal)

El projecte Palamós Peix programa visites escolars a la llotja per divulgar el producte i fomentar-ne el consum

Actualitzat

ACN Palamós.-El projecte Palamós Peix, pensat per promure la pesca i el consum sostenible i el coneixment del producte entre la població, organitza visites escolars a la llotja. Es preveu que durant aquest curs hi passin almenys 400 escolars de primària i secundària del municipi del Baix Empordà. El que es vol amb aquesta activitat és que, a banda del procés de venda, també coneguin les espècies locals i la seva temporalitat a partir d'un exercici pràctic sobre el peix fresc, les seves característiques i les propietats saludables i nutrients del producte. És un de les accions que s'han donat a conèixer del pla estratègic, que també preveu millores en el disseny de cubetes del peix fresc i la posada en marxa del web.

La visita d'escolars a la llotja de peix de Palamós vol mostrar als joves com és la venda i com identificar les espècies locals a partir d'un exercici pràctic que els permet tocar els peixos, classificar-los i etiquetar-los. És una activitat del pla estratègic Palamós Peix que s'ha donat a conèixer avui. També s'ha explicat que s'està treballant en el disseny d'una tapa reixada de la cubeta de peix actual. Serà de polietilè d'alta densitat reutilitzable i permetrà mantener la cadena de fred del producte tot afegint gel al damunt de la tapa. Així es podrá garantir una temperatur idònia per sota dels 5ºC. D'altra banda, la nova tapa permetrà eliminar l'ús de làmines de plàstic que s'utilitzen actualment per tapar la gamba i disposar el gel refrigerant alhora que assegurarà la traçabilitat del producte perquè també permet precintar la cubeta unint-la a la tapa. El disseny del prototip és una iniciativa de la Confraria de Pescadors de Palamós. S'estan ultimant les proves i en mantindrà l'exclusivitat. Fundes isotèrmiques per a la gamba S'està estudiant una altra de les millores en el procés de manipulació de la gamba a partir de l'ús de fundes isotèrmiques. Amb l'objectiu de garantir la màxima qualitat del producte, permetrien mantenir una temperatura estable des de la descàrrega del producte fins a la llotja. El projecte i els seus objectiusEl pla estratègic Palamós Peix es va donar conèixer el juliol de l'any passat i des des llavors que es treballada des de diversos àmbits amb l'objectiu de promoure la pesca i el consum sostenible dels recursps pesquers, fomentar el coneixement del producte entre la ciutadania, incrementar la competitivitat dels agents vinculats i enfortir la promoció del peix com a element diferenciador. Entre les activitats que s'han fet, destaca la segona edició del Masterpeix on s'ofereix gratuïtament informació del producte i la cuina tradicional marinera perquè els participants esdevinguin prescriptors. La primera anava dirigida a pescadors però aquesta altra era sobretot per a dones. Així mateix, s'ha fet un estudi del perfil del consumidor i dels canals de venda del peix a Palamós. També ha entrat en funcionament el nou web palamospeix.cat on es dona a conèixer el projecte i s'ha presentat la marca i la línea de marxandatge.El projecte està impulsat per l'Ajuntament de Palamós, el Museu de la Pesca i la Confraria de Pescadors palamosina amb la participació de sectors econòmics, educatius, sanitaris i científics vinculats amb el municipi.

Anar al contingut