El Programa Mundial d'Aliments de l'ONU, Premi Nobel de la Pau 2020

És l'organisme de les Nacions Unides encarregat de combatre la fam al món i promoure la seguretat alimentària

RedaccióActualitzat

El Programa Mundial d'Aliments (PMA) de les Nacions Unides (ONU) ha estat premiat amb el Premi Nobel de la Pau 2020.

Creat el 1961, el PMA, amb seu a Roma, és la divisió de l'ONU encarregada de lluitar contra la fam al món. Cada any dona assistència a 100 milions de persones de 88 països.

De fet, és l'organització humanitària més gran del món que combat la fam i promou la seguretat alimentària.

La seva actuació se centra sobretot a pal·liar les necessitats alimentàries en casos d'emergències, grans catàstrofes, moviments migratoris, guerres i desastres climàtics.

El Comitè Noruec del Nobel ha volgut recompensar el PMA "pels seus esforços per combatre la fam, per la seva contribució a millorar les condicions per a la pau en àrees afectades per conflictes i per actuar com una força impulsora dels esforços per evitar l'ús de la fam com una arma de guerra i de conflicte".

A més, ha volgut posar en relleu que "la necessitat de solidaritat internacional i cooperació multilateral és més evident que mai".

En roda de premsa, Berit Reiss-Andersen, presidenta del comitè, també ha reconegut la "impressionant capacitat" del PMA per seguir fent la seva feina malgrat l'emergència sanitària generada per la Covid-19.

"El món corre el risc de patir una crisi de fam de proporcions inconcebibles si el PMA i altres organitzacions d'assistència alimentària no reben el suport econòmic que necessiten."


A més, ha recordat que l'erradicació de la fam al món és un dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) establerts per l'ONU l'any 2015, i que el PMA és el principal instrument per assolir-lo.


"Un moment d'orgull"

En un missatge a Twitter, el Programa Mundial d'Aliments s'ha mostrat "profundament honorat" de rebre el Nobel de la Pau i remarca que "és un reconeixement a la feina dels treballadors del PMA que posen en risc la seva vida cada dia per portar aliments i assistència a més de 100 milions de nens, dones i homes que pateixen fam arreu del món".

 

 

"Aquest és un moment d'orgull", ha declarat Tomson Phiri, portaveu del PMA, en saber la notícia, que ha qualificat de "gesta" per a l'organisme.

"La nominació en si mateixa ja era suficient, però, aleshores, ser nomenat el guanyador del Premi Nobel de la Pau és, com a mínim, una gesta."


Es dona la circumstància que el Programa Mundial d'Aliments de l'ONU ha guanyat el Nobel de la Pau un dels anys que el Comitè Noruec ha hagut d'elegir entre un nombre més gran de candidats: hi optaven 211 persones i 107 organitzacions, la quarta xifra de candidatures més alta de la història.

El Premi Nobel de la Pau, dotat amb 10 milions de corones sueques (més de 957.500 euros), es farà, com cada any, el 10 de desembre.

Aquesta vegada, però, a causa de la pandèmia, la cerimònia es traslladarà des de l'Ajuntament d'Oslo, on es feia des de fa 30 anys, a l'Aula Magna de la Universitat, un espai amb menys aforament que ja l'havia acollida entre el 1947 i el 1989.

ARXIVAT A:
ONUPremi Nobel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut