Diverses persones en una terrassa de Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)
Diverses persones en una terrassa de Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)

El Procicat revisa les mesures anti-Covid amb la corba de contagis a la baixa

A cavall de la vacunació, la situació epidemiològica continua millorant a Catalunya i, en cinc mesos, les morts per Covid-19 s'han reduït un 70%

Actualitzat

El Procicat es reuneix aquest divendres per analitzar les mesures per frenar els contagis de Covid-19, quan encara no fa una setmana del final de l'estat d'alarma i en plena millora de la situació epidemiològica. No es preveuen grans canvis respecte al que es va aprovar la setmana passada, tot i que podria haver-hi alguna modificació en els aforaments màxims que hi ha en vigor.

Des de diumenge passat, ja no hi ha toc de queda ni confinament perimetral de Catalunya, però encara hi ha diverses restriccions vigents. Els establiments de restauració han de tancar a les onze de la nit, però poden estar oberts ininterrompudament des de dos quarts de vuit del matí fins a aquesta hora.

Bars i restaurants poden estar oberts a l'interior i a l'exterior. Les taules han de mantenir una separació de dos metres i a cadascuna pot haver-hi, com a molt, quatre persones o la bombolla de convivència.

Els comerços poden estar oberts fins a les deu de la nit amb un aforament màxim del 30%, tant petits establiments com centres comercials. Encara no es pot servir a la barra.

Les trobades i reunions poden ser d'un màxim de sis persones, sense limitació per a les bombolles de convivència, i es manté l'aforament màxim del 50% als llocs de culte, dues mesures avalades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

 

Diverses persones caminen pel Passeig Marítim de Barcelona, davant d'establiments de restauració
Diverses persones caminen pel passeig Marítim de Barcelona, davant d'establiments de restauració (EFE / Enric Fontcuberta)

 

Aforament del 50% en les activitats culturals

Les activitats culturals, com teatres, cinemes i sales de concerts; les biblioteques, museus i galeries d'art, i els gimnasos i els entrenaments en clubs esportius també es poden allargar fins a les onze de la nit, amb un aforament del 50%.

També s'ha autoritzat la reobertura de parcs d'atraccions i de fires, amb el 30% d'aforament. De fet, aquest dissabte obre el Tibidabo, amb el 75% de les instal·lacions en funcionament i amb mesures de seguretat com l'ús obligatori de mascareta i la intensificació de la neteja i la desinfecció en atraccions i equipaments.

 

 

També hi ha limitació d'aforament als equipaments cívics que fan activitats presencials per a gent gran, que és del 50% si es compleixen determinades condicions de ventilació.

A l'espai públic, continua vigent l'obligació de portar mascareta i mantenir una distància interpersonal d'1,5 metres.

 

Disminueix la corba epidèmica

A cavall de la vacunació, la situació epidemiològica continua millorant a Catalunya. En cinc mesos, les morts per Covid-19 a Catalunya s'han reduït un 70%.

Segons les dades d'aquest dijous del Departament de Salut, hi ha 1.227 persones hospitalitzades amb coronavirus, 54 menys que dimecres. A les Unitats de Cures Intensives (UCI) hi ha 410 pacients en estat greu, quatre menys que el dia anterior.

La velocitat de propagació del virus (Rt) és de 0,84, una centèsima menys que el dia anterior, de manera que cada 100 infectats contagien 84 persones. Pel que fa a la positivitat, és a dir, el percentatge de positius que hi ha en PCR i tests d'antígens, és del 4,82, per sota de 5% que l'OMS considera el llindar per poder controlar l'epidèmia.

El risc de rebrot (EPG), que mesura el creixement potencial de l'epidèmia, és de 191 punts, quatre punts menys que dimecres i per sota també dels 194 en què es va situar al final de la tercera onada, a principis de març. Per comarques, la Garrotxa és la que té un risc de creixement potencial més elevat, amb 761 punts, seguida pel Pallars Sobirà (720), el Moianès (455) i el Pallars Jussà (432).

En canvi, hi ha nou comarques en risc baix, és a dir, amb un índex per sota de 100: l'Alta Ribagorça (8), la Conca de Barberà (51), la Terra Alta (52), la Val d'Aran (63), el Montsià (66), la Segarra (68), el Tarragonès (92), el Priorat (93) i la Ribera d'Ebre (95).

 

 

La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies (IA14) també disminueix i és de 227, nou menys que el dia anterior.

En les últimes 24 hores s'han notificat 1.269 positius i han mort 18 persones. Des de l'inici de la pandèmia, a finals de febrer de l'any passat, el nombre total de casos confirmats a Catalunya per tot tipus de proves és de 666.320. En total, la Covid-19 ha causat un total de 22.046 morts.

 

La franja entre 40 i 49 anys es vacunaran al juny

La vacunació encara guanyarà més impuls a partir del mes vinent, quan s'incrementi el nombre de dosis que arribaran, que passaran d'unes 400.000 a unes 600.000. Al mes de juny, la Conselleria de Salut preveu vacunar la població entre els 40 i els 49 anys.

Al juliol serà el torn de tots els que tenen entre 16 i 39 anys. Encara no se sap si els menors de 40 anys es vacunaran tots en el mateix període o per franges.

 

El centre de vacunació massiva de Fira de Barcelona
El centre de vacunació massiva de Fira de Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)

 

Des d'aquesta setmana, a Catalunya ja es poden vacunar les persones que tenen entre 50 i 55 anys. Un pas més en l'avenç de la vacunació: actualment, el percentatge de població que ha rebut almenys una dosi d'algun dels fàrmacs contra la Covid-19 ja frega el 30% (és d'un 29,4%). Pel que fa als que han rebut la pauta completa, representen el 13,9% de la població.

 

 

 

 

 

La patronal de l'oci veu "inaplicable" el pla de reobertura

Fecasarm, la patronal de l'oci nocturn, considera que el pla sectorial per a la represa de sector aprovat aquest dimecres pel Procicat "arriba tard, és ineficaç i inaplicable i està desfasat".

 

 

En un comunicat, Fecasarm denuncia que el pla "no aporta cap eficàcia real, ja que només entrarà en vigor quan el Departament de Salut decideixi decretar la reobertura del sector", un fet que la patronal considera "del tot insostenible, inviable i inacceptable".

Les discoteques encara no tenen data per a la reobertura, però el Procicat ha fet un primer pas en aprovar un pla sectorial que estableix les condicions de seguretat per a totes les activitats recreatives musicals vinculades a l'oci nocturn, que inclou també sales de ball, sales de festa amb espectacles, bars musicals o karaokes.

El pla exigeix que els locals garanteixin la renovació dels fluxos d'aire amb sistemes de ventilació i renovació de l'aire. Els usuaris hauran d'anar amb mascareta i mantenir una distància d'1,5 metres excepte si són de la mateixa bombolla de convivència.

 

Manifestació d'empresaris i treballadors de l'oci nocturn, dilluns passat a la Plaça de Sant Jaume
Manifestació d'empresaris i treballadors de l'oci nocturn, dilluns passat a la Plaça de Sant Jaume (EFE / Quique García)

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19ProcicatCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut