Preparant l'aparador d'una sabateria (Europa Press/Marta Fernández)

El Procicat relaxa algunes mesures abans de Setmana Santa: què es pot fer i què no

Consulta els canvis que s'han establert de cara a la mobilitat, els horaris comercials, l'esport o els grans actes culturals

RedaccióActualitzat

Nou relaxament de les mesures de prevenció contra la Covid a Catalunya: a partir de dilluns s'aixeca el confinament comarcal per als desplaçaments amb la bombolla de convivència i el comerç no essencial podrà obrir també el cap de setmana. Per contra, no s'amplien els horaris per a la restauració.

El Procicat ho ha anunciat aquest dijous després de valorar l'evolució de les dades epidemiològiques, que han millorat en les darreres setmanes.

Aquestes són algunes de les mesures acordades pel Procicat que estaran vigents durant dues setmanes a partir del dia 15 fins al 28. Aquest és el detall del que es manté i el que es modifica:


Mobilitat

Es recupera la lliure mobilitat a tot Catalunya, però només per a desplaçaments amb el grup bombolla.

En un control de trànsit, s'haurà de portar una declaració d'autoresponsabilitat que justifiqui el motiu del desplaçament.

Continua vigent el toc de queda, entre les 10 de la nit i les 6 del matí.

El confinament perimetral de Catalunya es manté, també amb Andorra, tot i que el govern ha manifestat que "hi ha diàleg" sobre aquest tema amb les autoritats andorranes.

Les trobades socials es poden fer d'un màxim de 6 persones tant a l'interior com a l'exterior, llevat que es tracti de convivents.

Confinament comarcal
Dilluns s'aixeca el confinament comarcal però es manté el perimetral de Catalunya (CCMA) 


Comerç obert el cap de setmana

Tot el comerç podrà obrir el cap de setmana, també el no essencial i les botigues instal·lades en centres comercials. En el cas de grans establiments, podran obrir però amb una superfície màxima de 800 metres quadrats. L'aforament es manté limitat al 30%.

Les sales de joc, bingos i casinos poden tornar a obrir respectant un aforament màxim del 30% amb un màxim de 100 persones o 250 si el local està ben ventilat. No poden obrir els serveis complementaris de bar i restauració.

(Europa Press/Marta Fernández )



Restauració, sense canvis

A bars i restaurants es mantenen els horaris d'obertura. Es pot oferir servei de taula de manera continuada, des de 2/4 de 8 del matí fins a les 5 de la tarda. Es manté l'opció de servir menjar per emportar fora d'aquest horari.

Es manté l'aforament del 30% a l'interior dels establiments i sense límit a l'exterior. Les taules han de respectar les distàncies de seguretat i han de ser com a màxim de 4 persones o bé una bombolla de convivència.

Continuarà tancada la restauració a l'interior dels centres comercials.


Esport

Es permetren les lligues esportives sub16, dels menors de 16 anys. D'aquesta manera es recuperen totes els competicions de l'esport federat. Els aforaments a l'aire lliure es limiten al 50%, i al 30% en espais tancats, excepte per a les competicions estatals i internacionals que altres organismes han establert, com en el cas del futbol i el bàsquet, que es fan sense públic.

Es permet el públic amb seient preassignat, excepte en competicions estatals i en les internacionals que tinguin prohibició expressa d'altres organismes. L'aforament màxim de públic serà del 50% d'assistents a l'aire lliure i el 30% en espais tancats.

Recordem que ja es va aprovar la reobertura dels vestidors de gimnasos i instal·lacions esportives, tot i que amb una crida a la gent perquè intenti no fer-los servir. Es permeten les activitats grupals en espais interiors que acreditin ventilació adequada, amb un aforament màxim del 30% i cita prèvia. A les piscines, l'aforament és del 50%.

Pla obert d'una classe dirigida en un gimnàs en el dia de reobertura, amb alumnes amb mascareta, el 8 de febrer del 2021 (horitzontal)
Classe dirigida en un gimnàs (ACN/Albert Segura Lorrio)


Sense novetat en educació

Les universitats poden anar recuperant l'activitat teòrica presencial fins a un màxim del 30% de l'alumnat de cada universitat.

A l'escola es manté l'ensenyament presencial en infantil, primària i ESO, i semipresencial al batxillerat i els cicles formatius.

El lleure i l'esport extraescolar es permet en tots els cicles formatius: els entrenaments habituals sense límit de persones, i participar en les competicions que estiguin permeses.

Igualment, les colònies estan permeses sempre que es facin amb el grup bombolla, i es pot sortir de la comarca.


Retorn de grans actes culturals

S'aixeca la prohibició de celebrar gales, lliurament de premis i festivals. Es podran fer respectant les mesures de seguretat vigents a la resta d'activitats culturals.

Ple que fa a la cultura popular i tradicional, es poden tornar a fer actes sempre que siguin estàtics i en espais perimetrals o tancats, amb el públic assegut. La limitació de l'aforaments és el mateix que a la resta d'espectacles.

Recordem que museus, galeries d'art, sales d'exposicions, arxius i biblioteques poden fer els actes culturals amb públic, amb un 50% d'aforament. L'accés a aquests equipaments manté l'aforament màxim del 50%.

En cinemes, teatres, auditoris, circs, sales de concert no hi ha canvis: es poden fer amb el límit de 50% d'aforament i un màxim de 500 espectadors per actuació o sessió. Als locals amb llicència de sales de concert no es permet el servei de bar.

Si són activitats culturals a l'aire lliure, o bé en espais físics tancats que compleixin amb les condicions de ventilació i qualitat de l'aire reforçades, poden obrir, respectant el límit de l'aforament al 50%, fins a un màxim de 1.000 persones per sessió o actuació, totes assegudes, i amb assignació prèvia de seients i registre previ.

Als centres cívics també es permet la represa de l'activitat a l'aire lliure de persones més grans de 60 anys, sempre en grups de 6 persones com a màxim.

El sector de restauració està pendent de les mesures per Setmana Santa (ACN/Eloi Tost)


El que se sap per setmana Santa

No es podrà viatjar entre comunitats per Setmana Santa, excepte les Balears i les Canàries, segons es va acordar en el Consell Interterritorial de Salut que es va fer dimecres.

Aquesta mesura, segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, serà d'obligat compliment per a totes les comunitats.

El toc de queda nocturn serà a les 23.00 com a màxim, però Catalunya ja ha confirmat que el mantindrà a les 22.00.

Les trobades només podran ser de 4 persones en espais públics tancats, i de 6 als oberts. I a les cases particulars, només persones convivents.

Aquestes mesures estaran vigents entre el 17 i el 21 de març a les autonomies en què el 19 és festiu, i del 26 de març al 9 d'abril a tot el territori.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Confinament Procicat
Anar al contingut