El Procicat manté les restriccions, però obre les extraescolars a infantil i primària

El gruix de les restriccions actuals es manté fins al 28 de febrer

RedaccióActualitzat

El Procicat s'ha volgut esperar unes hores per anunciar una "certa flexibilització, molt limitada", de les restriccions anti-Covid vigents a Catalunya, a partir de dilluns 22 de febrer.

Aquesta decisió, en principi, s'havia de prendre aquest dijous però s'ha ajornat fins aquest divendres, per acabar de valorar les dades epidemiològiques.

Després d'analitzar la situació, els membres del Procicat han decidit mantenir el gran gruix de les restriccions i només hi ha tres novetats:

  • Poden tornar les activitats extraescolars i l'esport escolar, però només a infantil i primària, amb un màxim de 6 nens, i de més si són tots del mateix grup bombolla. Pel que fa a la resta de grups d'edat, només estan autoritzades les que es fan dins del grup bombolla als centres escolars, com passava fins ara.
  • Els caus, esplais i agrupaments escoltes també es poden reprendre.
  • Els consells esportius - que inclouen l'esport escolar - podran fer els entrenaments habituals i no limitats, com fins ara: "S'equipara l'esport federat i els consells esportius pel que fa a poder entrenar amb més de 6 persones i participar en les competicions permeses."

 

"Necessitem 7 dies més"

En una compareixença a Salt, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que la situació epidemiològica no permet un relaxament més gran de les restriccions.

Vergés ha reconegut que hi ha un estancament que ha frenat la baixada de la transmissió del virus, i que per això cal tenir "molta prudència":

"Fem allò imprescindible. Per tant, ens hem donat aquests 7 dies més per acabar de veure si aquesta tendència és d'estancament o una mica de baixada, o ens marca un canvi de tendència que ens pugui preocupar encara més."

Segons Vergés, s'està analitzant si les noves variants del coronavirus poden fer pujar un cop més les pròximes setmanes els positius i també les hospitalitzacions.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicepresident Pere Aragonès, aquest divendres a Salt


"Donar aire a la societat"

Ha afegit que això exigeix endarrerir un aixecament més gran de les restriccions i que per això s'han obert només unes quantes "adaptacions":

"Ara fem aquesta pròrroga amb aquestes adaptacions que queden marcades en certes activitats, intentant donar aire a la nostra societat, que està patint més enllà de l'emergència sanitària aquesta crisi social, econòmica i també emocional."

Baixa lentament la pressió als hospitals

Les dades epidemiològiques de les últimes hores a Catalunya demostren que continuen baixant els indicadors i la pressió assistencial.

Ara mateix hi ha 2.026 persones ingressades per Covid als hospitals, una norantena menys que ahir. També baixa la pressió a les UCI, i ara hi ha ingressats 613 pacients greus.

La velocitat de reproducció de la malaltia, Rt o Rho, es manté estable i ara és de 0,86. El risc de rebrot baixa i ara és de 264 punts.

Pel que fa a la vacunació, a hores d'ara un 2,3% de la població de Catalunya ja ha rebut la segona dosi.

 

Les extraescolars en temps de Covid: segures i imprescindibles?
Infant tocant el piano (Unsplash)

Les modificacions, amb vigència fins al 28 de febrer, s'han explicat en un comunicat en què s'especifica que la resta de sectors, com el comerç o la restauració, continuen igual.

Sí que s'aclareix que el circ es considera un esdeveniment cultural i, per tant, queda subjecte a les mateixes limitacions: aforament del 50%, sempre que no se sobrepassin les 1.000 persones, si és a l'exterior o en un espai ben ventilat. Ara, el confinament que s'ha de respectar per assistir-hi és el comarcal.

La decisió l'ha adoptat el Procicat en la reunió que se celebra normalment els dijous, i que aquesta setmana s'ha ajornat fins a aquest divendres al matí, una reunió que arriba després que s'ha notificat la presència a Catalunya de possibles casos de la variant brasilera de Covid-19, més contagiosa.

Així doncs, els comerços de més de 400 metres quadrats de superfície i els centres comercials seguiran sense poder obrir. Estan tancats des de l'endemà de Reis, quan va entrar en vigor un enduriment de les mesures contra la pandèmia.

La situació de bars i restaurants tampoc canviarà. Ja ho va fer dijous 4 de febrer, quan el Procicat va autoritzar una hora més d'obertura per a cada franja, al matí i al migdia, per servir esmorzars i dinars. Recordem que la franja d'esmorzar és de dos quarts de vuit a dos quarts d'onze i per dinar, d'una a dos quarts de cinc.

La terrassa d'un bar a Barcelona
Es mantenen els horaris a la restauració (EFE/Enric Fontcuberta)

El sector de la restauració demanava poder ampliar els horaris d'atenció als clients als locals per poder servir sopars, almenys, els caps de setmana.

Tampoc s'amplia la mobilitat: es manté el confinament comarcal, que va entrar en vigor el 8 de febrer, i el toc de queda segueix a partir de les 10 de la nit fins a les 6 del matí.

Aquest dilluns, Marc Ramentol, secretari general de Salut, ja va descartar "una desescalada absoluta o molt remarcable", amb l'argument que ni les dades epidemiològiques actuals ni l'ocupació hospitalària de pacients Covid ho permeten.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut