Control a la T-11, a l'entrada de Tarragona, per supervisar la mobilitat (ACN / Roger Segura / Arxiu)

El Procicat preveu permetre la mobilitat per tot Catalunya a partir de dilluns

Els indicadors epidemiològics i la pressió assistencial estan en xifres altes, però estables

Laura Galan / Juli RodésActualitzat

Mobilitat per tot Catalunya a partir de dilluns. Això és el que té previst aprovar el Procicat en la reunió que s'ha de fer aquest dijous. 

Aquest informació està actualizada en aquest enllaç


Aquest matí, com és habitual els dimecres, s'ha reunit el comitè tècnic, que no aprova cap mesura. Des de divendres, que va prorrogar les mesures actuals, el Procicat té sobre la taula la possibilitat d'engegar el pla de reobertura a partir de dilluns que ve, 26 d'abril, si la situació de la pandèmia ho permet.

La reunió del Procicat està prevista per aquest dijous al matí; s'hi han de concretar les noves mesures, que ja es comptava que passarien per un augment de la mobilitat.

Recuperar la mobilitat per tot Catalunya que es va permetre per Setmana Santa -amb la bombolla de convivència- és una opció. 

Una altra era establir confinaments territorials diferenciats, a la carta, en funció de la situació epidemiològica dels diversos territoris, com va avançar el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper. Aquests territoris podrien ser les regions sanitàries, una divisió territorial que ja s'ha utilitzat, o les vegueries.

El pla de reobertura ja es va anunciar divendres passat, quan es van prorrogar les mesures vigents des de després de Setmana Santa en considerar que es necessitaven set dies més "per estabilitzar i entrar de nou en una fase de regressió i doblegar la corba".

L'actual confinament comarcal està vigent des del divendres 8 d'abril, passat Setmana Santa.


Estabilització de la pandèmia

Fa dies que les dades epidemiològiques i la pressió hospitalària s'han estancat, fins al punt que l'augment de la mobilitat que es va permetre per Setmana Santa no ha fet créixer els contagis ni les hospitalitzacions.

Ja fa cinc dies consecutius que dos dels principals indicadors epidemiològics milloren lleugerament. Així, tant la velocitat de reproducció com el risc de rebrot baixen des de dissabte.

Aquest dimecres, a més, l'Rt s'ha tornat a situar per sota de l'1, el llindar a partir del qual aquest índex mostra un augment dels contagis.

És encara una Rt de 0,98, però fa una setmana era d'1,31, i encara va pujar fins a 1,39.

 

 


El risc de creixement potencial (EPG), també anomenat risc de rebrot, és de 272 punts, gairebé cent menys que divendres, quan era e 360 punts.

Més estables es mantenen la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants, que és de poc més de 277 casos, i la positivitat, el percentatge de proves positives d'entre les fetes els últims set dies, que és del 6,22%.

Els experts consideren idoni que es mantingui per sota del 5%, per poder fer un bon seguiment dels contagis.


Pressió assistencial estable

També es manté l'estabilitat en la pressió assistencial, que fa setmanes que està situada en una mena d'altiplà. Aquest dimecres hi ha 20 pacients Covid menys als hospitals catalans que fa vint-i-quatre hores, i dos crítics menys a les UCIs.

En concret, hi ha 1.650 persones ingressades, 497 a les unitats de cures intensives.

 

 


Des de principis d'abril, el nombre de persones ingressades a causa de la pandèmia es manté entre les 1.600 i les 1.700, de les quals al voltant de mig miler són pacients crítics en UCI.

Els responsables del Departament de Salut remarquen que uns 500 crítics per Covid és una xifra alta i que està costant molt fer-la baixar, probablement per la presència de la variant detectada al Regne Unit, més contagiosa.

 

 


Aquest fet també explicaria que cada dia encara es notifiquin, de mitjana, uns 1.500 contagis nous. Aquests dimecres han estat 1.278.

En total, es té constància que, a Catalunya, s'han contagiat de Covid-19 fins a 633.170 persones.

 

 


D'altra banda, en les últimes vint-i-quatre hores s'han notificat 21 morts per la pandèmia, que a Catalunya ha causat fins a 21.720 víctimes mortals.


Revisió de les mesures

Aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, la consellera portaveu, Meritxell Budó, va insistir a condicionar el desconfinament comarcal a la millora de les dades de la Covid-19.

Més tard el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, confirmava que "certament, la corba està estable". I repetia que "si es revisarà o no ho anirem parlant a partir de demà [aquest dimecres]".

Argimon afegia, a més, que "hi ha tota una sèrie de treballs tècnics que estan fent persones d'Interior, de Salut, precisament mirant possibilitats, però això no ho parlarem fins demà."

Encara en aquest mateix sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, també ha parlat d'"estabilització dels casos", i ha demanat, a més, "no especular mai amb quines mesures vindran".

 

Obert entre Catalunya i Andorra

Malgrat el confinament comarcal, però, la frontera entre Catalunya i Andorra va registrar aquest dissabte retencions intermitents, tant d'entrada com de sortida, a causa de la lliure circulació acordada entre el govern andorrà i l'espanyol a principis d'abril.

 

Cotxes circulant en direcció a Andorra, dissabte (ACN)


Molts catalans van aprofitar que es podien desplaçar a Andorra sense justificar-ne el motiu, per anar a passar-hi el dia o tot el cap de setmana. Celebraven poder "desconnectar" fora de la seva comarca, encara que consideraven "xocant" que es permetés anar a Andorra i no a poblacions de les comarques veïnes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut