Centenars de persones passejant el cap de setmana pel passeig Marítim de Barcelona
Centenars de persones passejant el cap de setmana pel passeig Marítim de Barcelona

El Procicat estudia avui si modifica les restriccions per Setmana Santa

Actualitzat

Actualització de la notícia: Què podem fer per Setmana Santa: sense trobades a casa i màxim de 6 a l'exterior

A pocs dies de l'inici de la Setmana Santa, el Procicat es reuneix aquest dijous per valorar si modifica les mesures previstes per frenar els contagis de coronavirus.

És la primera reunió del Procicat des del primer cap de setmana amb la possibilitat de sortir de la comarca amb la bombolla de convivència, la qual cosa va provocar sortides a la platja i a la muntanya, a més de la recuperació de la normalitat comercial després de deu caps de setmana amb les persianes abaixades. 

El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, va avançar que la proposta de la conselleria serà "prorrogar les mesures" davant d'una situació epidemiològica que va qualificar d'"estancament", segons va dir aquest dimarts en una entrevista al programa "Planta baixa".

La reunió del Procicat arriba l'endemà que, en el marc del Consell Interterritorial de Salut, el ministeri i les autonomies acordessin mantenir tal com estaven les mesures previstes a tot l'estat per a la Setmana Santa. En els últims dies, el Ministeri de Sanitat havia sondejat les autonomies sobre la possibilitat de tancar l'activitat no essencial a partir de les vuit del vespre.

 

Una sanitària prepara una dosi de la vacuna Pfizer al CAP d'Horta de Barcelona
Una sanitària prepara una dosi de la vacuna Pfizer al CAP d'Horta de Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)

 

Vergés, partidària de mantenir les mesures

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que no s'ampliaran les restriccions per Setmana Santa. Vergés també ha assegurat que no es modificarà el toc de queda a les deu de la nit perquè "és una mesura que ha funcionat per reduir l'activitat social i lúdica que és més evitable".

La consellera ha defensat les mesures vigents a Catalunya, com la lliure mobilitat dins de l'autonomia si és amb la bombolla de convivència, i ha remarcat que no se suavitzaran ni s'enduriran per a la Setmana Santa, amb la confiança que la ciutadania respecti les normes:

"L'estancament del virus no ens permet avançar; hem de ser prudents i valorar bé les mesures que tenim, saber el que permeten o no i actuar amb seriositat."

 

En la mateixa línia, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, també ha rebutjat avançar el toc de queda perquè considera que Catalunya ja ha complert les mesures més restrictives. "El que no seria coherent, ni lògic, ni just, és que les altres comunitats autònomes hagin de complir ara aquelles mesures més restrictives, que ja han complert, perquè uns altres no ho han fet abans", ha apuntat Sàmper.

El conseller ha defensat que les dades epidemiològiques a Catalunya són millors que la mitjana espanyola i el repunt de la pandèmia està sent "lent i controlat".

Sobre una possible obertura, la setmana passada, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va defensar que era el moment de "plantejar la reobertura de la restauració als vespres" per donar aire a la ciutadania i als negocis. Aquest dilluns, però, ella mateixa assegurava que, amb el repunt de l'última setmana, aquesta mesura hauria d'esperar "una mica més" perquè cal ser "molt curosos" per evitar una quarta onada.

 

La terrassa d'un restaurant de Sant Gregori, sense clients, el mes de gener passat
La terrassa d'un restaurant de Sant Gregori, sense clients, el mes de gener passat (ACN / Marina López)

 

S'estabilitzen els indicadors epidemiològics

Després de dies empitjorant, la propagació del virus a Catalunya s'ha estabilitzat aquest dimecres. El risc de rebrot, que mesura el creixement potencial de l'epidèmia, es manté en 208 punts, el mateix valor que dimarts.

La velocitat de propagació de la malaltia (Rt), que en els últims dies havia anat creixent, continua en 1,08, la mateixa xifra que el dia anterior.

La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies també es manté en el mateix nivell que el dimarts: 193.

 

 

 

La positivitat, és a dir, el percentatge de positius en proves PCR i tests d'antígens és del 5,11%, dues centèsimes més que el dia anterior. Segons l'OMS, el 5% és el llindar a partir del qual l'epidèmia està descontrolada.

També creixen els ingressos a les Unitats de Cures Intensives (UCI): a dia d'avui, a Catalunya hi ha 1.393 pacients de Covid hospitalitzats (9 menys que el dimarts), 418 dels quals a les UCI, dues més que el dia anterior.

Des de l'inici de la pandèmia, el febrer de l'any passat, el nombre total de contagis de coronavirus a Catalunya és de 587.284, dels quals 1.789 en les últimes 24 hores. Aquest dimecres s'han comunicat 17 noves defuncions per Covid, la qual cosa eleva el total de víctimes mortals a 21.191.

 

La vacunació fa baixar la mortalitat

L'únic indicador que manté un descens sostingut els últims dies és la mortalitat, esperonat per l'avenç de la vacunació. Aquest dimecres, Catalunya ha reprès l'administració de la vacuna d'AstraZeneca per a personal essencial i població general fins als 65 anys.

Després de la suspensió temporal de la vacunació amb el fàrmac d'AstraZeneca per investigar la relació amb episodis trombòtics, després de l'aval de l'Agència Europea del Medicament, aquest dimecres s'han vist cues de persones citades per SMS en alguns centres d'atenció primària.

 

Cua per vacunar-se al CAP Casernes de Barcelona (EFE / Alejandro García)
Cua per vacunar-se al CAP Casernes de Barcelona (EFE / Alejandro García) (EFE / Alejandro García)

 

Segons el Departament de Salut, aquesta setmana es rebran 30.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca, que ja es poden administrar a persones de fins a 65 anys, un cop s'ha aixecat el límit dels 55 anys.

En aquest nou escenari, Salut es concentra a vacunar ciutadans d'entre 60 i 65 anys que siguin treballadors essencials o bé vulnerables, però també ho obre a la població general dins d'aquesta franja d'edat. És per això que ha habilitat una pàgina web per tal que les persones d'entre 60 i 65 anys puguin deixar les seves dades perquè se'ls convoqui per vacunar-los.

Aquest dimarts, el govern va anunciar una vacunació massiva a un ritme de 500.000 persones setmanals un cop hagi passat Pasqua amb l'objectiu d'immunitzar com més aviat millor el 70% de la població de més de 15 anys, el percentatge que es considera necessari per assolir la immunitat de ramat.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19ProcicatSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut