Control als cotxes que entren al túnel del Cadí (ACN / Marta Lluvich)
Control als cotxes que entren al túnel del Cadí (ACN / Marta Lluvich)

El Procicat es reuneix avui amb la previsió d'aixecar el confinament comarcal

L'aixecament d'algunes restriccions ja estava en els plans del Procicat la setmana passada, quan va acordar allargar una setmana més el confinament comarcal

Actualitzat

El Procicat es reuneix aquest dijous i té damunt la taula la possibilitat de posar fi al confinament comarcal. La intenció de la Generalitat és permetre la mobilitat per tot Catalunya a partir de dilluns vinent, dia 26, sense limitacions per comarques, vegueries ni regions sanitàries.

Aquest informació està actualizada en aquest enllaç


La consellera de Salut, Alba Vergés, i el d'Interior, Miquel Sàmper, comunicaran en roda de premsa els acords que prengui el Procicat.

El confinament comarcal fa 18 dies que està vigent, quan es va recuperar després de la Setmana Santa, uns dies en què es va permetre la mobilitat per Catalunya, sempre i quan fos amb les persones convivents.

L'aixecament d'algunes restriccions ja estava en els plans del Procicat la setmana passada, quan va acordar allargar una setmana més el confinament comarcal amb la previsió d'iniciar una reobertura si les dades ho permetien. L'augment de la mobilitat que hi va haver a principis de mes, durant la Setmana Santa, no ha fet augmentar els contagis ni les hospitalitzacions.

Els últims dies, diferents veus del govern ja han apuntat al final del confinament comarcal si les dades epidemiològiques ho permetien. Després del consell de govern de dimarts, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va indicar que preveien la reobertura de la mobilitat si es consolidava l'"estabilització" de les dades epidemiològiques.

 

Una terrassa al centre de Barcelona
Una terrassa al centre de Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)



També s'estudia el relaxament d'altres restriccions, davant l'estancament de les dades epidemiològiques i la pressió hospitalària. El Procicat podria aprovar la reobertura de la restauració dels centres comercials en el mateix horari que la resta del sector, fins a les cinc de la tarda.

De fet, les patronals Foment Comerç i PimeComerç donen per fet l'aixecament d'aquestes restriccions i aquest dimecres van celebrar la decisió del govern en un comunicat conjunt.

 

 

A banda del confinament per comarques i la restauració dels centres comercials, es preveu que la resta de restriccions quedin bàsicament igual.

 

Toc de queda

Una altra restricció que hi ha vigent és el toc de queda. De moment, no sembla que el Procicat es plantegi una ampliació del confinament nocturn. Abans que acabi l'estat d'alarma, el 9 de maig, sí que es podria posar sobre la taula una modificació.

La portaveu del govern, Meritxell Budó, va remarcar dimarts que restriccions com el toc de queda nocturn només es poden aplicar en estat d'alarma, de manera que va reivindicar que les autonomies tinguin alternatives legals per establir limitacions si fos necessari.

En la roda de premsa d'aquest dimarts, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es va mostrar partidari de retirar el toc de queda com més aviat millor, si les dades ho permeten. Argimon va dir que la seva "opinió personal" era que "la recuperació de drets i llibertats ha de ser cada vegada més important", tot i que això no volia dir que fos la decisió que s'acabés prenent.

 

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i la portaveu del govern, Meritxell Budó, anant cap al consell executiu d'aquest dimarts
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i la portaveu del govern, Meritxell Budó, anant cap al consell executiu d'aquest dimarts (EFE)

 

Les 24.000 dosis de Janssen ja són a Catalunya

L'endemà de l'aval de l'Agència Europea del Medicament, aquest dimecres han arribat a Catalunya les 24.000 vacunes monodosi de Janssen, que es posaran a les persones d'entre 70 i 79 anys.

El fàrmac de Janssen es combinarà de forma aleatòria amb el que s'administra actualment per a aquesta franja d'edat, el de Pfizer. El 40,4% de les persones d'aquest grup ja té una primera dosi de Pfizer, un percentatge que baixa fins al 30,7% als d'entre 66 i 69 anys, a qui s'inocula amb AstraZeneca.

Les dosis de Janssen, que s'administraran als Centres d'Atenció Primària a partir d'aquesta mateixa setmana, permetran accelerar el ritme de vacunació.

 

Una capsa amb vials de la vacuna de Janssen
Una capsa amb vials de la vacuna de Janssen (EFE / Rob Engelaar)

 

Fins ara, a Catalunya s'han administrat 2.141.224 vacunes de la Covid-19, de manera que un 24,3% dels catalans majors de 16 anys n'han rebut una dosi i un 8,3% han completat la pauta de dues injeccions. 

La setmana passada es va batre el rècord de 300.000 dosis setmanals injectades.

 

 

 

Cinc dies seguits de millora dels indicadors

Els efectes de la vacunació es comencen a notar en la situació sanitària. Per cinquè dia consecutiu, aquest dimecres els indicadors epidèmics han millorat a Catalunya. La pressió hospitalària disminueix lentament i la xifra d'ingressats a les Unitats de Cures Intensives continua per sota dels 500.

La velocitat de propagació (Rt) ha caigut per sota d'1, situant-se en 0,98. Això indica que l'epidèmia ja no creix i que cada 100 infectats contagien de mitjana 98 persones.

El risc de rebrot, que mesura el creixement potencial de l'epidèmia, també segueix baixant i és de 272 punts, 25 menys que aquest dimarts. Per comarques, les que tenen un risc més elevat són el Pallars Sobirà (2.083 punts), la Terra Alta (1.601), la Val d'Aran (799), les Garrigues (738) i el Pla d'Urgell (734). Només hi ha dues comarques, el Garraf (73) i el Baix Ebre (78), per sota dels 100 punts, que indica el llindar de risc alt.

 

 

 

La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies es manté estable en 277 casos, igual que el dia anterior.

La positivitat, és a dir, el percentatge de positius en proves PCR i tests d'antígens, se situa en el 6,22%, encara per sobre del 5% que l'OMS assenyala com a llindar de control de l'epidèmia.

Des de l'inici de la pandèmia, el febrer de 2020, el nombre total de casos confirmats a Catalunya és de 633.170, dels quals 2.021 s'han diagnosticat en les últimes 24 hores. Pel que fa a les defuncions, a Catalunya han mort 21.720 persones a causa de la Covid-19, 21 de les quals s'han notificat en les últimes 24 hores.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ProcicatCovid-19Coronavirus Vacunes
Anar al contingut