Dos agents de la Guàrdia Urbana aquest dijous al Portal de l'Àngel de Barcelona (EFE / Alejandro García)
Dos agents de la Guàrdia Urbana aquest dijous al Portal de l'Àngel de Barcelona (EFE / Alejandro García)

El Procicat estudia noves restriccions davant un empitjorament sense fre de les dades

Actualitzat

Consulta el pla de xoc aprovat pel govern per frenar els contagis durant 10 dies 

Reunió del Procicat aquest dilluns al matí amb un empitjorament de tots els indicadors de la pandèmia sobre la taula, un empitjorament que no s'atura. Es disparen les hospitalitzacions per coronavirus, que arriben a les 2.084, 144 més que aquest diumenge.

Des del 23 de novembre no es superava la xifra de 2.000 malalts de covid ingressats als hospitals catalans. També augmenten els ingressats a les UCIs, que s'acosten molt als 400, i els casos diaris confirmats.

 
 

Segons les dades actualitzades pel Departament de Salut de la Generalitat, les últimes 24 hores s'han comptabilitzat 1.319 nous contagiats, menys que els 1.483 anunciats ahir diumenge. 

 

L'altra que més preocupa és l'índex de positivitat de les proves per detectar la Covid. Ara per ara, el 9,5% de les persones que es fan les proves donen positiu. Quan aquesta xifra està per sobre de 5, vol dir que molta gent que té coronavirus no es detecta. És un punt superior a aquest diumenge i més del doble que fa 15 dies.

L'Ro està en 1,27 quan aquest diumenge es trobava en 1,11.

 

 

El risc de rebrot també s'ha enfilat molt. Ha pujat 78 punts, fins als 500. Quan aquesta xifra està per sobre de 100 es considera risc de rebrot molt alt.

32 persones més han mort i ja hi ha 17.223 víctimes des de l'inici de la pandèmia.

Cartell anunciant el tancament perimetral de la Cerdanya a la carretera d'accés al túnel del Cadí
Cartell anunciant el tancament perimetral de la Cerdanya a la carretera d'accés al túnel del Cadí (ACN / Marta Lluvich)

 

L'altre front obert que té el Procicat és el confinament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès que, en principi, està en vigor fins al dia de Reis.


Trilla: "seria bo prendre més mesures i com abans millor"

En declaracions al Matí de Catalunya Ràdio, Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, ha afirmat que amb els augments de casos i ingressos d'aquests dies seria bo prendre més mesures restrictives:

"No estem en xifres bones i qualsevol ajuda que pugui venir de restriccions de mobilitat, que vol dir restricció de contactes i altres actuacions que segur que tenen sobre la taula tots els que participen en el Procicat, seria bo posar-les en pràctica i com més aviat millor, perquè si comencem massa tard ja sabem que tot això porta una inèrcia i tot el que ha pogut passar aquests dies ho trobarem d'aquí tres o quatre dies o una setmana en els hospitals i en els centres d'atenció primària".

 

Protecció Civil es planteja més restriccions

La directora de Protecció Civil de la Generalitat, Isabel Ferrer, ha deixat la porta oberta a decretar noves mesures aquesta mateixa setmana. En una entrevista al 3/24, Ferrer ha apuntat a una limitació més estricta de la mobilitat i a modificacions dels confinaments perimetrals si es comprova que el creixement de contagis és "sostingut":

"Les mesures que es puguin prendre estan totes sobre la taula i es prendran les que l'autoritat sanitària digui que són imprescindibles per poder controlar la pandèmia."

 

Les vacunacions avancen lentament

Tot plegat, en un moment en què la campanya de vacunació progressa de manera molt més lenta del que es preveia. Fins aquest diumenge, un total de 7.774 persones han rebut la vacuna de Pfizer/BioNTech, una xifra que és lluny de les 60.000 dosis que hi ha a Catalunya.

A hores d'ara, sembla difícil que s'arribi a vacunar les 104.000 persones que viuen i treballen en residències de gent gran en només dues setmanes, com havia anunciat el Departament de Salut. La Conselleria ha admès problemes logístics i dificultats administratives que han alentit el ritme de vacunacions.

En resposta a la situació, Salut ha anunciat que modificarà els protocols i passarà a vacunar cada dia, també els festius, a diferència del que feia fins ara.

 

Professionals sanitaris de l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron (EFE / Alberto Estévez)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut