El govern allarga 10 dies més les mesures per evitar el col·lapse de les UCI

El dia 23 de novembre es flexibilitzaran les restriccions a activitats a l'exterior, com l'obertura de terrasses i activitats esportives

RedaccióActualitzat

Bars i restaurants podran obrir d'aquí deu dies, i els centres d'estètica ho podran fer a partir d'aquest dissabte. El comitè tècnic del Pla d'Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha aprovat aquest dijous mantenir les mesures establertes fins ara i ha anunciat quan es podran relaxar: el 23 de novembre. Ho ha fet sota la pressió de sectors com el de la restauració o directament d'ajuntaments: un grup de 17 alcaldes del Baix Llobregat més l'Hospitalet havien demanat per carta la reobertura dels bars i restaurants.

Entre les mesures acordades s'hi inclouen restriccions suplementàries als actes religiosos, que no podran aplegar més de 100 persones, encara que el límit del 30% de l'aforament permeti que n'hi hagi més.

Així mateix, també es prorroga el confinament nocturn i el confinament perimetral els caps de setmana. El conseller d'Interior Miquel Sàmper ha assegurat que el toc de queda nocturn "va per llarg".

A banda, però, el 23 de novembre es reprendran activitats a l'exterior, i es permetrà l'obertura de terrasses de bars i restaurants, segons el director de l'Institut Català de Salut (ICS), Josep Maria Argimon.

La reunió del Procicat arriba enmig d'una nova picabaralla entre socis de govern. El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, ha avançat a la premsa la seva proposta que bars i restaurants puguin obrir al 50% per oferir dinars entre la una del migdia i les 4 de la tarda. El Gremi de Restauració ja ha dit que és una proposta ridícula i que no se'ls ha consultat.

Pere Aragonès, per la seva banda, ha assegurat que el pla no està consensuat pel govern i que primer cal consultar els experts.

Ahir, a dos quarts de nou del vespre, hi va haver una reunió telemàtica del govern per ultimar els detalls de la decisió, una reunió que estava prevista des del matí.

 

La patronal Fecasarm ho considera "injustificable"

Fecasarm, la patronal de l'hostaleria i l'oci nocturn ha titllat d'"injustificable" la pròrroga del tancament dels bars i restaurants a Catalunya. Considera que el govern està "improvisant" "sense cap mirament" i posant en risc amb les seves mesures "la supervivència de milers de famílies".

En un comunicat, la patronal anuncia que impugnarà la mesura i es queixa que les ajudes aprovades fins ara per la Generalitat "no cobreixen ni un 3% de les pèrdues provocades per les mesures imposades".

El secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, ha afirmat que la promesa de reobrir les terrasses el 23 de novembre "arriba dos mesos tard" i ha afegit que el tancament de les terrasses no està "suportat per cap informe que avali la seva eficàcia":

"El que s'hauria d'haver fet és aixecar les restriccions i substituir-les per mesures més pròpies de segle XXI, com a sistemes de ventilació eficients"

 

Mesures anticipades

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va avançar dilluns a RAC1 que el seu departament tenia intenció de sol·licitar que es prorroguessin 15 dies més les mesures vigents.

Hores més tard compareixia la consellera de Salut, Alba Vergés, amb el seu homòleg a Interior, Miquel Sàmper, i va assenyalar la desacceleració de la taxa de contagi percebuda entre el 16 d'octubre i el 9 de novembre, que expliquen per les mesures adoptades.

Fa una setmana, el Procicat ja havia acordat allargar durant 15 dies més el toc de queda arreu del territori, una restricció que va entrar en vigor també dilluns amb excepcions per als que feien desplaçaments per raons laborals, cura de persones grans o menors d'edat, recollida de menors en cas de progenitors separats o assistència sanitària.

ARXIVAT A:
ProcicatCoronavirus Covid-19Confinament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut