El govern prorroga les restriccions anti-Covid una setmana més, fins al diumenge 24
Entre les restriccions vigents hi ha el tancament de comerços no essencials el cap de setmana

El govern prorroga les restriccions anti-Covid una setmana més, fins al diumenge 24

Les dades de Catalunya indiquen que la tercera onada es fa més gran, mentre s'accelera el ritme de vacunacions

Actualitzat

El govern manté una setmana més, fins al diumenge 24, les restriccions que hi ha vigents a tot Catalunya. Així, doncs, es prorroga el confinament municipal tots els dies de la setmana o el tancament dels comerços no essencials el cap de setmana.

Assegura que encara no és el moment de començar a relaxar les últimes restriccions que havien d'acabar aquest diumenge. Les autoritats sanitàries ho justifiquen perquè l'evolució de la pandèmia en aquesta tercera onada continua a l'alça. Salut ja comptabilitza una mitjana de 3.300 contagis diaris i la incidència dels últims 14 dies s'enfila fins als 549 casos per cada 100.000 habitants. 

 

 

Així doncs, les restriccions vigents que s'han prorrogat són:

  • Toc de queda: de 10 de la nit a 6 del matí.
  • Reunions: no superiors a 6 persones, de dues bombolles, llevat que siguin de convivents. Trobades a l'aire lliure: no s'hi permet menjar ni beure.
  • Confinament municipal de dilluns a diumenge, amb les excepcions habituals, per poder visitar familiars vulnerables o anar a la feina. I perimetral a Catalunya.
  • Comerç: establiments de més de 400 m2 tancats, i el cap de setmana, totes les botigues, excepte el comerç essencial.
 

 

  • Restauració: només poden obrir de 7.30 a 9.30 del matí i de 13.00 del migdia a 15.30 de la tarda. Terrasses obertes i aforament limitat al 30% a l'interior. Menjar per emportar de 19.00 a 22.00 i fins a les 23.00 per fer repartiment a domicili.
  • Esport: només a l'aire lliure i en grups d'un màxim de 6 persones. Gimnasos tancats, excepte piscines amb control d'accés. Es permet l'esport federat a l'aire lliure i les activitats físiques i esportives individuals entre municipis limítrofs.
  • Extraescolars: només estan permeses dins del grup bombolla. Les activitats fora del centre escolar, prohibides, i les activitats de lleure, suspeses.
  • Cultura: aforament del 50%, sense superar les 1.000 persones, si és a l'exterior o en un espai ben ventilat.
  • Actes religiosos: aforament del 30%, sense superar les 1.000 persones, si és a l'aire lliure o amb ventilació òptima.
 

 

 

Alerta als hospitals

El coordinador d'hospitalització de l'Hospital del Mar de Barcelona, Robert Güerri, ha alertat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" que la situació epidemiològica és preocupant, sobretot als hospitals, i cal prendre mesures urgents i més contundents contra la Covid.

"S'han de prendre mesures de forma contundent i ràpida, per diferents causes, però sobretot perquè quan prenem mesures es triga 14 dies a veure'n els efectes. Per tant, com més triguem a posar mesures contundents en marxa, més descontrolada serà la situació als hospitals. Crec que la situació és greu."

​Per Güerri, el confinament total és una opció, ja que estem arribant als pitjors nivells de la segona onada.

"En aquest moments estem arribant als números pitjors de la segona onada, i tot això està començant. Si no aturem els contagis –i és evident que hi ha molts contagis diaris–, la situació serà molt difícil. No serà una situació explosiva com el mes de març o abril, però serà una situació crec que fins i tot pitjor, perquè serà més prolongada en el temps. Crec que les mesures s'ha de prendre pensant en això."

 

 

 

 

Rècord de contagis notificats a Espanya

Espanya, de fet, ha registrat aquest dimecres el rècord de contagis des de l'inici de la pandèmia, amb 38.869 positius. L'anterior, amb 25.595, va ser el 30 d'octubre.

La incidència acumulada en 14 dies per cada 100.000 habitants també puja fins a 492,88, 38 punts més i un índex similar al de mitjans de novembre.

Malgrat advertir que el gener serà molt dur, el govern espanyol considera que no farà falta el confinament domiciliari per doblegar la corba.

El Procicat decideix avui si prorroga o endureix les restriccions anti-Covid
Protesta de comerciants i restauradors aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume (EFE/Alejandro Garcia)

 

La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha apel·lat a la ciutadania a complir "de forma escrupolosa" les mesures dictades a les comunitats autònomes i ha advertit que la situació actual és extrema.

"Tant la incidència a 14 i a 7 dies, com les hospitalitzacions, pacients a UCI, taxa de positivitat o letalitat ens situen en un risc extrem. Ens enfrontem a setmanes difícils. És determinant l'adopció de mesures per aturar el creixement de tots els indicadors i també és fonamental el compliment de les mesures per part de la ciutadania."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut