El centre comercial Espai Gironès de Salt, tancat des del 7 de gener, aquest dimarts (ACN/Xavier Pi)

El govern debat petits canvis en la restauració i el comerç, però no tocaria la mobilitat

Podria flexibilitzar algunes de les mesures per contenir els contagis, encara que els epidemiòlegs no ho recomanen

Laura GalanActualitzat

Centres comercials i botigues grans podran obrir entre setmana amb un 30% d'aforament, a partir de dilluns 1 de març

 

L'endemà del dia de Reis, el 7 de gener, el govern català aplicava les severes restriccions que, amb petites i lleugeres modificacions, han arribat fins ara. Aquest dijous en fa 50 dies. I coincideix amb l'aniversari del primer cas de coronavirus detectat a Catalunya. La sensació de fatiga es fa cada cop més pesada entre la població.

Els grups de treball del Procicat, el Pla d'Emergències de Protecció Civil de Catalunya, analitzen si flexibilitzar o no algunes de les restriccions a partir de dilluns 1 de març, però els epidemiòlegs i els metges no ho veuen clar.

En un primer moment estava previst que el Procicat es reunís aquest dijous però a primera hora s'ha decidit que la reunió s'ajorna, possiblement, a divendres. El motiu és que s'està acabant d'analitzar les dades i decidint si es fan petits canvies en les restriccions que afecten el comerç i la restauració.

S'està a l'espera, doncs, de si s'anuncien aquests canvis. El que sembla que ha quedat fora del debat són les mesures que afecten la mobilitat, que quedarien com estan.

Les dades apunten a un empitjorament del nombre d'infectats per culpa de la variant britànica del coronavirus, més contagiosa, que ja suposa el 40% dels casos diagnosticats a Catalunya, on dimarts es van superar els 3.000 positius nous.

Però el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va anunciar aquest dimarts que possiblement s'optarà per "donar aire" als sectors més ofegats.

El sector comercial no essencial, obligat a tancar els caps de setmana, i els centres comercials, tancats tots els dies, podrien ser alguns dels que resultin beneficiats per l'alleujament, encara que sigui parcialment.

Un altre sector molt perjudicat és l'hoteler, que amb el confinament comarcal tampoc pot comptar amb visitants.

L'oci nocturn ja fa mesos que té tancament obligat, mentre el sector de la restauració, que té limitat el seu horari només per oferir esmorzars i menjars, reclama poder obrir també per fer sopars presencialment, encara que sigui amb l'aforament reduït.


Els epidemiòlegs, partidaris de continuar sent "estrictes"

Les dades epidemiològiques que el Departament de Salut publicarà aquest dijous al matí acabaran d'ajudar a decidir els matisos de la petita desescalada que prepara el Procicat.

De tota manera, els epidemiòlegs són partidaris que les mesures restrictives segueixin sent estrictes i que se segueixi minimitzant la interacció social.

La velocitat de transmissió del virus supera l'Rt d'1 a moltes ciutats catalanes, i a les UCI hi ha prop de 600 pacients en situació greu.

Aquest dimecres, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat contenció en les restriccions davant d'unes "setmanes complicades".

"No estem en situació de plantejar una obertura com a molts ens agradaria", ha dit. I ha remarcat que la tensió en el sistema sanitari és "evident".

"Intentarem prendre les millors decisions tenint en compte totes les variables."

"La pandèmia encara no ha acabat i els esforços a nivell sanitari, econòmic i social s'hauran de continuar fent fins a aconseguir la immunitat de grup", ha reblat el vicepresident del govern en funcions, Pere Aragonès.

ARXIVAT A:
ProcicatCovid-19Coronavirus
Anar al contingut