El Procicat aprovarà aquesta setmana el pla de reobertura de l'oci nocturn
L'oci nocturn s'ha mobilitzat davant la Generalitat (ACN/Jordi Bataller)
Barcelona

El Procicat aprovarà aquesta setmana el pla de reobertura de l'oci nocturn

No hi ha data per recuperar l'activitat del sector, que s'ha manifestat a la plaça de Sant Jaume

RedaccióActualitzat

El Procicat preveu aprovar aquesta setmana el pla de reobertura de l'oci nocturn, el sector que fa més temps que està tancat per la pandèmia de la Covid-19.

El pla quedarà supeditat a l'aixecament de l'ordre ministerial que obliga a mantenir tancades les discoteques i sales de ball i que es va decretar a l'agost, amb l'aval de totes les comunitats autònomes.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha lamentat que l'oci nocturn sigui l'únic sector que continua tancat i ha afirmat que el pla de reobertura "està madur". Tot i això, ha demanat calma perquè, quan s'aprovi el pla, encara no es podrà fer efectiva la reobertura, que dependrà de l'evolució de la pandèmia.

El veto s'aixecarà "quan arribi el primer millor moment possible", ha afirmat, convençut que "segur que no serà gaire lluny", gràcies a la bona evolució de les dades i al ritme que ha agafat la campanya de vacunació, juntament amb l'arribada de la calor:

"Quan el camí ho permeti, reobrirem"

I ha afegit que es vol fer amb seguretat perquè després "no sigui necessari fer marxa enrere".

Ramentol ha fet aquestes declaracions coincidint amb la presentació de l'assaig clínic amb què reobriran cinc pubs de Sitges la nit del 20 de maig.

 

 

Demana "no estigmatitzar" els joves"

Després de les queixes dels empresaris de l'oci nocturn, que afirmen que, amb els locals oberts, no hi hauria les imatges d'aquest cap de setmana de gent fent festes amb aglomeracions al carrer, Ramentol ha demanat no posar tots els joves al mateix sac perquè "la majoria" han complert les mesures sanitàries:

""Hem d'evitar caure en la seva estigmatització. És un col·lectiu que porta molt temps suportant el mes de les mesures, amb molta cruesa."

Per Ramentol, els joves no només són "uns aliats" per reprendre l'activitat de l'oci nocturn, sinó també "uns autèntics herois".

 

Sàmper: "Hem de donar una sortida a l'oci nocturn"

Per la seva banda, el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha coincidit a dir que les imatges no reflecteixen el comportament de la majoria. "Era el primer dia, sabíem que tindríem molta feina després de 196 dies de confinament nocturn", ha explicat al "Tot es mou" de TV3.

Sobre la proposta de l'oci nocturn d'obrir fins a les 3 de la matinada i del sector de la restauració de poder obrir fins a la 1 de la matinada, Sàmper ha contestat que allargar l'horari dels restaurants "està sobre la taula" i ha indicat que la reobertura de l'oci nocturn serà "gradual i lenta per no haver de fer passos enrere".

"L'oci nocturn mereix ja que li donem una sortida per poder tornar a la normalitat a poc a poc", ha afirmat, recordant que fa "gairebé un any" que no tenen activitat econòmica:

 

Sàmper no ha volgut posar un calendari a la reobertura de les discoteques. El sector i el govern es van reunir la setmana passada i, segons la patronal Fecasarm, la proposta que els van traslladar era de reobrir en un termini de 2 mesos, una previsió que van considerar del tot insuficient.

"És inacceptable que l'administració ens mantingui tancats dos mesos més quan els nostres locals ja n'acumulen 20 ja que els locals de zones turístiques portem tancats 20 mesos, havent rebut uns ajuts insignificants", es va queixar la patronal.

El sector va denunciar que el pla que se'ls proposava no tenia "eficàcia jurídica real" perquè no definia condicions com els aforaments, si hi podria haver pista de ball o si caldria passar un test previ perquè tot quedava relegat a la normativa sanitària que s'aprovés en cada moment i això, van dir, generava "una gran incertesa i inseguretat jurídica permanent."

 

Manifestació de l'oci nocturn a la plaça de Sant Jaume

Representants del sector de l'oci nocturn s'han manifestat aquest dilluns a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per reclamar la reobertura dels locals.

El Procicat aprovarà aquesta setmana el pla de reobertura de l'oci nocturn
Representants de l'oci nocturn amb un cartell amb la imatge d'Isabel Díaz Ayuso a la manifestació a Barcelona (ACN/Jordi Bataller) 


El sector es reivindica com una "alternativa segura" a les festes al carrer. "Estem esperant que el Procicat ens aprovi el pla sectorial de represa, que és el primer pas per obrir", ha explicat Ramon Mas, secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província.

Mas preveu que l'aprovin dimecres. "A partir d'aquí hem de negociar amb quines condicions d'aforament i horari", ha afegit, advertint que són dades clau per saber quins locals podran tornar a funcionar.

El Gremi també reclama ajudes tant a les diferents administracions i que es posin en marxa els passaports Covid per a les persones immunitzades amb la vacuna o que hagin passat la malaltia "per poder reobrir els locals amb les millors condicions".

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut