El procés per fer fixos milers de docents interins de la Generalitat arriba al jutjat

Hi ha una desena d'impugnacions al procés d'estabilització de docents que són interins des de fa més de cinc anys

Anna FarreroActualitzat

El procés per fer fixos els milers de docents, treballadors públics de la Generalitat, que són interins des de fa més de cinc anys ja ha topat amb les primeres impugnacions per la via judicial. Fins ara hi ha hagut onze impugnacions que, de moment, no comporten paralitzar cap dels processos oberts. La darrera, la presentada pel sindicat de la CGT, que se suma a les que ja hi havia.

Des de Funció Pública de la Generalitat s'insisteix que --com ja van manifestar-- s'intentarà que cap dels interins, que, d'acord amb la llei, han de passar a ser fixos, es quedi fora quan acabi tot el procés.

Impugnacions de la plataforma d'interins

Per una part, la plataforma d'interins va presentar dues impugnacions per demanar que aquests interins passin a fixos automàticament com, al seu parer, recullen les sentències europees.

A més, en les seves demandes també argumenten que les places a resoldre per concurs de mèrits no eren suficients i que deixarien fora milers de treballadors que han estat contractats de manera temporal de forma abusiva.


Impugnació de la CGT

Aquesta mateixa setmana ha estat també el sindicat CGT, minoritari en el sector i que no forma part de la taula de negociació de la Funció Pública, el que ha presentat una impugnació davant el tribunal Contenciós Administratiu.

Consideren que les 12.000 places convocades no són totes les que tocaria i que moltes persones que acumulen anys d'experiència i treball podrien quedar fora. Això els comportaria haver de passar al concurs d'oposicions extraordinari d'estabilització.

Ho explica Encarni Salguero, delegada de la CGT d'ensenyament:

"Nosaltres, abans que es fes la convocatòria, demanàvem mínim 20.000 places a concurs de mèrits. Són 8.000 més. No tenim garantia que una persona amb setze anys treballats s'estabilitzi amb el concurs de mèrits i potser una persona amb quatre o cincs anys treballats s'estabilitzi. No tenim cap mena de garanties. Hem de garantir i intentar que el màxim de persones s'estabilitzin per aquesta via i si cal ampliar les places de concurs de mèrits."

Segons la CGT, aquesta diferència entre els admesos i les places que s'atorgaran per concurs de mèrits ja es comença a detectar en les xifres provisionals. D'acord amb els números del sindicat, per exemple, entre els docents de primària hi ha, de moment, 9.223 persones admeses i només 2.223 places que s'atorgaran via concurs de mèrits. És una situació que es repeteix en altres col·lectius i especialitats de docents.

La CGT reclama que primer s'acabi de tancar del tot el procés d'interins que passin a ser fixos per un concurs de mèrits abans d'obrir el pas següent, que és el concurs d'oposició especial, i així estalviar maldecaps i preocupacions als treballadors.

Per la seva part, els sindicats com Comissions Obreres, que han participat en les negociacions i van pactar les condicions amb l'administració per fixar les garanties en tot el procés, consideren que a l'ensenyament ja es van incrementar en el seu dia les places.

Veuen raonables les 12.859 places que hi ha en la modalitat de concurs de mèrits i les 14.593 que hi ha en el concurs d'oposicions extraordinari. I, de moment, treuen ferro a les demandes presentades.

Onze demandes en curs

Les "demandes" interposades són recursos contenciós administratius contra l'Oferta d'Ocupació Pública d'Estabilització 2022 i contra les respectives convocatòries dels processos d'estabilització. En dos dels recursos s'ha demanat la suspensió cautelar del procediment, però el TSJC l'ha denegat. Hi ha una tercera sol·licitud de suspensió pendent que el tribunal es pronunciï.

L'estat del procediment de la resta de recursos estan encara en la fase inicial.

ARXIVAT A:
Precarietat laboralDrets laborals
Anar al contingut