Imatge d'arxiu d'un carrer cèntric de Barcelona (iSTOCK/Carlos_bcn)

El procés i la llengua, el que més polaritza, i l'incivisme, el que més altera la convivència

Segons l'enquesta de l'Institut Català Internacional per la Pau, els catalans són dels més respectuosos amb la diferència a l'àmbit europeu i veuen la crisi econòmica com la principal amenaça

El conflicte polític a Catalunya no s'ha resolt i continua sent el tema que més polaritza la societat catalana. Segons una enquesta de l'Institut Català Internacional per la Pau sobre convivència i cohesió, un 60% dels entrevistats consideren que la societat catalana se situa en posicions extremes respecte al procés independentista. La llengua és el que ha registrat l'augment més destacat pel que fa a la percepció del grau de polarització, i passa del cinquè al segon lloc, amb un 45%.
 

L'incivisme, el principal problema

L'enquesta també revela un empitjorament dels indicadors de convivència sobretot amb relació a l'incivisme: un 74% dels entrevistats consideren que és el principal problema. A més distància es troben la integració de les persones migrades (47%), la delinqüència (45%) i la inseguretat (44%).

La percepció que hi ha bastants o molts problemes de convivència en l'entorn més pròxim ha augmentat de manera considerable en els últims 4 anys, ara ho perceben així  8 de cada 10 enquestats a les grans ciutats. Tot i així, els ciutadans aproven la convivència a Catalunya amb un 6,3.


La crisi econòmica, la pitjor amenaça

Un 83% dels ciutadans veuen les crisis econòmiques com la principal amenaça per a la societat, i a continuació hi ha el mal funcionament de la democràcia (77,8%), el canvi climàtic (7,9%) la desinformació (75%), l'augment de la desigualtat (74%) i l'augment de l'extrema dreta (71%). 

Respecte per la diferència i defensors dels drets humans

La majoria de la població (68%) creu que s'ha de fer l'esforç de parlar amb tothom, independentment de les seves idees. El respecte, amb un 5,5 sobre 10, continua sent l'emoció que predomina cap a qui pensa diferent.

Un 64% consideren que la diversitat enriqueix la societat. Una persona de cada 4 es mostra bastant o molt d'acord que Catalunya s'ha convertit en un lloc pitjor per viure a causa de la immigració.

Catalunya se situa entre els països capdavanters, a l'àmbit europeu, pel que fa a tolerància envers les persones refugiades, homosexuals i bisexuals, amb una valoració mitjana del 6,6 sobre 10. Mentre que un 20% no se sent còmode amb les persones transsexuals.

Impregnada dels valors de la cultura de pau, la població catalana dona molta importància als drets humans i al diàleg amb qui pensa de forma diferent.

Un 43% consideren que a Catalunya hi ha vulneració de drets humans. També rebutgen l'ús de la violència per defensar el seu país o les seves idees i valoren positivament la multiculturalitat. Un 62% creuen que el pressupost de defensa i despesa militar és massa elevat.

ARXIVAT A:
Procés catalàCatalà
Anar al contingut