Madrid

El procés de pau tornarà a reunir Zapatero i Rajoy aquest divendres a La Moncloa

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, rebrà aquest divendres a La Moncloa el líder del PP, Mariano Rajoy. El mateix Zapatero ho ha confirmat des de Nova York, on és de visita oficial, i no ha amagat que sobre la taula hi serà ben present el procés de pau al País Basc. De fet, aquell dia podria ser el primer després del trencament del procés de pau si ETA du l'ultimàtum sobre la constitució de la taula de partits fins al final. L'últim cop que Zapatero i Rajoy es van reunir va ser el 28 de març, dos dies després que ETA anunciés l'alto el foc permanent. L'entrevista ja ha provocat una primera topada abans de celebrar-se: Zapatero ha demanat disculpes a Rajoy per donar a conèixer la trobada abans de fer formalment la invitació.

Actualitzat
ETA i el procés de pau al País Basc tornaran a fer seure el president del govern espanyol i el cap de l'oposició en una reunió privada. Es preveu una trobada tensa, i abans de celebrar-se ja hi ha hagut un petit conflicte. La Moncloa ha hagut de demanar disculpes al president del PP, Mariano Rajoy, per anunciar a la premsa la trobada de divendres abans de comunicar-l'hi al líder popular. L'executiu ha reconegut que va emetre el comunicat de l'anunci mitja hora abans de trucar a Rajoy per informar-lo i que s'havien transmès les corresponents disculpes per aquest fet.

Serà divendres que ve quan Zapatero i Rajoy es trobin a La Moncloa després de gairebé nou mesos d'evident distanciament. Aquesta serà la sisena trobada des que José Luis Rodríguez Zapatero va arribar al poder i arriba precedida de mesos de desencontres, sobretot pel que fa a la lluita antiterrorista i al procés de pau a Euskadi.

Precisament aquesta cita es produirà just l'endemà de la data marcada com a ultimàtum per ETA en el seu últim "Zutabe". En aquest butlletí intern la banda terrorista insta el govern espanyol a constituir la taula de partits i posa com a data límit el final de la tardor, és a dir, el 21 de desembre. Si no és així, el procés es trencarà.

El distanciament entre el govern del PSOE i el PP es va començar a fer especialment visible quan, en ple Debat de Política General, el secretari general del PSE, Patxi López, va anunciar la seva intenció de reunir-se amb Batasuna. Dies després, Mariano Rajoy, que considerava que existia un pacte per deixar fora del principal debat de l'any el terrorisme, va anunciar en el ple del Congrés que el seu partit trencava totes les relacions amb l'executiu mentre aquest no rectifiqués i anul·lés la seva relació amb la il·legalitzada Batasuna.

A partir d'aquí, el distanciament va anar creixent fins al punt que el president espanyol va anunciar a finals de juny, davant de la premsa i sense prèvia trucada a Rajoy, que el govern estava disposat a obrir contactes amb ETA. L'estratègia del govern en relació amb la banda terrorista no agrada gens ni mica al PP, que després de fer-se pública la cita prevista, ha reiterat a través d'algunes fonts que qualsevol negociació amb ETA és un "error monumental". En aquest sentit, Rajoy traslladarà la seva "preocupació" al president espanyol per com gestiona el procés i li exigirà que doni garanties que l'autodeterminació no serà present en una negociació política. Igualment, Rajoy -que va a la reunió a "escoltar" Zapatero- també el pressionarà perquè eviti que Batasuna es presenti a les pròximes eleccions municipals.

Precisament l'última trobada que van mantenir Rajoy i Zapatero va ser el 28 de març, dos dies després de l'anunci d'alto el foc d'ETA. Abans, s'havien vist també al Palau de La Moncloa el 24 de maig i el 7 de setembre del 2004, i el 14 de gener i el 6 de setembre del 2005. En la reunió de divendres no es descarta que Zapatero plantegi "qüestions fonamentals de país" al cap de l'oposició, com ara algunes reformes legals. El cap de l'executiu ho ha dit des de Nova York, on és de visita per presentar l'Aliança de Civilitzacions.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut