Von der Leyen ha lliurat a Zelenski el qüestionari d'adhesió a la Unió Europea

El procés d'adhesió d'Ucraïna a la UE "pot ser qüestió de setmanes", promet Von der Leyen

La presidenta de la Comissió Europea remarca a Kíiv que "Ucraïna pertany a la família europea"

Juli Rodés AlmerActualitzat

"Aquest qüestionari és on el vostre camí cap a Europa, la Unió Europea, comença." Són paraules de la presidenta de la Comissió Europea, l'alemanya Ursula von der Leyen, al president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski.

Paraules pronunciades aquest divendres a Kíiv, la capital ucraïnesa, just abans de lliurar-li el qüestionari d'adhesió a la Unió Europea (UE), pas previ imprescindible per acabar convertint-se en soci.

Von der Leyen i Borrell s'han reunit amb Zelenski a Kíiv (Reuters/Ukrainian Presidential Press Service)

Encara sobre el procés d'adhesió, que acostuma a ser llarg, Von der Leyen ha afegit que aquesta vegada "no serà, com sempre, qüestió d'anys formar-nos una opinió, sinó que penso que pot ser qüestió de setmanes si col·laborem estretament".

"Estem preparats les vint-i-quatre hores, els set dies de la setmana per ajudar-vos a omplir aquest qüestionari", ha afegit Von der Leyen, que havia començat la seva intervenció amb una declaració inequívoca:

"El meu missatge avui és molt clar: Ucraïna pertany a la família europea."

Zelenski, que va signar la carta sol·licitant l'adhesió el 28 de febrer, cinquè dia de la invasió russa, ha assegurat que el seu govern respondrà el qüestionari "en una setmana".

"Ucraïna pertany a la família europea", ha defensat Von der Leyen (Reuters/Ukrainian Presidential Press Service)

Von der Leyen i l'alt representant exterior de la UE, el català Josep Borrell, han viatjat fins a Kíiv en plena invasió russa, un gest carregat de simbolisme que remarca el suport dels vint-i-set a Ucraïna.

A més de reunir-se amb Zelenski a Kíiv, Von der Leyen i Borrell s'han desplaçat fins a Butxa, als afores de la capital, on la retirada de les tropes russes ha deixat al descobert una matança de civils que ha generat el rebuig de la comunitat internacional i que Zelenski ha denunciat que constitueix un genocidi.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïnaVolodímir ZelenskiUrsula von der Leyen
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut