Enric d'Anglaterra acusa la premsa sensacionalista: "Teniu les mans tacades de sang"

L'advocat del duc de Sussex assegura que les activitats del grup Mirror van "provocar brots de depressió i van boicotejar les relacions socials" al príncep

RedaccióActualitzat

El príncep Enric d'Anglaterra ha comparegut aquest dimarts davant la justícia al Regne Unit per declarar com a testimoni en el judici contra la premsa sensacionalista britànica: ha arribat cap a dos quarts d'onze, hora catalana, enmig d'una gran expectació.

El duc de Sussex, que havia decidit no presentar-se al tribunal a Londres aquest dilluns, fet que va lamentar el jutge, és el protagonista d'un judici molt esperat al Regne Unit.

Ell i cent persones més, entre les quals hi ha actors, esportistes i celebritats, denuncien les pràctiques del Mirror Group Newspaper d'utilitzar activitats il·legals generalitzades per aconseguir informació.

Entre aquestes pràctiques hi hauria la pirateria telefònica a "escala industrial", la contractació de detectius privats, espionatge, enganys i una llarga llista d'actes il·lícits. El grup ho nega tot en aquest cas, tot i que admet haver utilitzat la pirateria telefònica amb anterioritat.


No llegia els articles sobre ell, però influïen en el seu entorn

La declaració d'Enric ha començat amb les disculpes d'Andrew Green, advocat del Daily Mirror, per l'assetjament viscut, i que ha afegit que les disculpes són "sense reserves":

"No hauria d'haver passat mai i no tornarà a passar."

Però quan el testimoni ha dit que no recorda haver llegit les informacions sobre ell, Green ha qüestionat que li hagin pogut provocar angoixa, i la resposta ha estat aquesta:

"La gran majoria dels articles els van llegir per persones del meu cercle, i el seu comportament inevitablement va canviar al meu voltant i em van parlar d'alguns dels articles."

El príncep Enric d'Anglaterra, aquest dimarts a Londres (Reuters)

Atacs personals perquè retirés la querella

Part de la declaració d'Enric ha estat per escrit, i hi ha denunciat que, després de querellar-se contra el Mirror, l'entorn d'aquest mitjà va començar a atacar-lo directament:

"Tant jo com la meva dona hem estat sotmesos a una pluja d'horribles atacs personals i intimidacions per part de Piers Morgan, editor del Daily Mirror entre el 1995 i el 2004, presumiblement amb l'esperança que em fes enrere."

Green li ha qüestionat que en la declaració escrita hagi dit dels periodistes: "Quanta sang més tacarà els seus dits abans que algú pugui aturar aquesta bogeria?", i Enric ha respost que és el que creu:

"Alguns dels editors i periodistes són responsables de causar molt de dolor, malestar i, en alguns casos, sense voler, la mort."


La premsa sensacionalista, sempre present en la vida privada

En aquest punt, el testimoni ha recordat la seva mare, Diana de Gal·les, morta a París el 1997 en una persecució per part de periodistes:

"Sempre he sentit que la gent es referia a la meva mare com a paranoica, però no ho era. Tenia por del que realment li passava i ara sé que a mi em passava el mateix."

En aquest sentit, en la declaració escrita ha afirmat que en totes les relacions que ha tingut al llarg de la seva vida, sempre hi ha hagut "un tercer implicat: la premsa sensacionalista":

"En cap moment vaig tenir una xicota o una relació amb ningú sense que els tabloides s'hi involucressin i, finalment, intentessin arruïnar-ho amb qualsevol mitjà il·legal a la seva disposició."

El príncep Enric d'Anglaterra arribant al jutjat, aquest dimarts a Londres (Reuters)

Primera jornada del judici

El procés va començar al mes de maig i està previst que duri, encara, unes quantes setmanes. En la jornada d'aquest dilluns, el jutge va lamentar l'absència del príncep Enric i els advocats del Mirror van acusar el duc de Sussex de fer-los perdre el temps.

En la vista, celebrada al Tribunal Superior de Londres, l'advocat del príncep, David Sherborne, va al·legar que la intrusió constant dels tabloides en la seva vida va provocar-li "brots de depressió" i va boicotejar les seves relacions socials.

"El príncep ha estat sotmès a aquests mètodes il·legals des que era un nen, i es van accentuar després de la mort de la seva mare, durant la seva època a l'exèrcit i en la seva etapa adulta. Cap aspecte de la seva vida estava fora de perill."

Un dels exemples d'aquestes males pràctiques que ha exposat la defensa ha estat el de la relació que el príncep va mantenir amb Chelsea Davy. Sherborne ha remarcat que els diaris denunciats "van revelar i disseccionar tots els detalls de la relació amb informacions obtingudes amb activitats il·legals".

"La parella sentia constantment que no estava sola. Això va afegir molt estrès a la relació i va portar Davy a decidir que una vida com a membre de la família real no era per a ella."

El fill petit del rei Carles III i Lady Di assegura que uns 140 articles publicats entre el 1996 i el 2010 contenien informació aconseguida mitjançant mètodes il·legals, i que 33 d'aquestes publicacions es tindran en compte durant el judici.

Una situació sense precedents recents

El príncep Enric ja va comparèixer el mes de març davant el mateix tribunal en una vista preliminar per una acusació separada contra Associated Newspapers Limited (ANL), propietari del Daily Mail i del Mail on Sunday.

Però la situació d'aquest dimarts serà excepcional. L'últim membre de la família reial britànica a declarar en un judici va ser Eduard VII, que va fer-ho com a testimoni en la dècada del 1890, abans de ser rei.

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióMonarquiaRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut