Una dona musulmana de Bòsnia segueix el judici de Mladic per televisió.
Una dona musulmana de Bòsnia segueix el judici de Mladic per televisió.
La Haia

El primer testimoni en el judici contra Mladic descriu l'horror de la neteja ètnica a Bòsnia

Elvedin Pasic ha estat el primer testimoni de l'acusació en el judici contra l'excap militar dels serbis de Bòsnia Ratko Mladic, acusat de genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat. El seu relat ha estat colpidor.

Redacció Actualitzat
Aquest dilluns s'ha reprès a la Haia el procés contra l'excap militar dels serbis de Bòsnia Ratko Mladic, acusat de genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat. I s'ha reprès amb la declaració del primer testimoni de l'acusació, Elvedin Pasic, que només tenia 14 anys quan va sobreviure a l'execució de 150 persones a Grabovica, al nord de Bòsnia. Ara en té 34.

En un perfecte anglès, Pasic, musulmà, ha parlat primer de la convivència amb serbis i croats abans de la guerra. Després, ha començat a explicar les atrocitats viscudes: els atacs a poblacions, la destrucció de cases, la persecució dels no serbis, els assassinats. Li ha costat contenir les llàgrimes quan ha recordat com va fugir del seu poble. "La meva veïna -ha dit- tenia una nena petita, em va mirar i em va dir: la pots portar? perquè estava embarassada, no m'importa si li trenques el braç, però no la deixis anar".

Tots els homes de la família de Pasic van ser assassinats. El testimoni recordava algun d'aquells episodis: "Li vaig preguntar a la mare per què plorava, perquè vaig pensar que li havien fet mal. Ella em va dir que havien trobat el meu oncle Ibro Dugonic cremat. Van enterrar el que en quedava, d'ell, i poc després ens diuen que la resta de les persones que allà hi havia també havien mort, excepte un que crec que va ser assassinat a trets, la resta van ser cremats vius".

L'acusació presentarà més de 400 testimonis, una part dels quals per escrit. L'excap militar dels serbis de Bòsnia, de 70 anys, se l'acusa de genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat durant la guerra de Bòsnia (1992-1995), en la qual van ser assassinades 100.000 persones. Especialment, se'l fa responsable de la matança de Srebrenica, on van ser assassinats 8.000 homes i nens musulmans.

El Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia va començar el judici contra Mladic el 16 de maig i, després de la interrupció per uns errors de la fiscalia a l'hora d'entregar material a la defensa, ara està previst que les vistes continuïn fins al 20 de juliol, quan el tribunal farà tres setmanes de vacances.
Anar al contingut