Pla obert de representants de Dinamo Fundació, Ponent Coopera, Paeria, Agència d'Habitatge de Catalunya, cooperativa La Closca, i Hàbitat 3, en…
Pla obert de representants de Dinamo Fundació, Ponent Coopera, Paeria, Agència d'Habitatge de Catalunya, cooperativa La Closca, i Hàbitat 3, en la presentació del projecte d'habitatge cooperatiu a Lleida. Imatge del 23 de desembre de 2020. (Horitzontal)

El primer projecte d'habitatge cooperatiu a Lleida ja compta amb 9 famílies inscrites

Actualitzat

ACN Lleida.-El primer projecte d'habitatge cooperatiu de la demarcació de Lleida ja compta amb 9 famílies inscrites, que hi començaran a viure a partir del primer trimestre de 2021. Es tracta d'un edifici de 30 habitatges, d'una, dues i tres habitacions, situat al número 8 del carrer del Bruc de Lleida. El projecte és el resultat d'un esforç transversal público-cooperatiu per un habitatge accessible per a tothom. Així ho han destacat aquest dimecres durant la presentació oficial els representants de Dinamo Fundació i Ponent Coopera, com de la Paeria, l'Agència d'Habitatge de Catalunya i també de la cooperativa La Closca, que gestionarà entre els seus socis 26 dels 30 habitatges i d'Hàbitat 3 que gestionarà els altres 4 com a habitatges d'emergència.

Les persones interessades a formar part de la cooperativa per accedir a algun d'aquests habitatges, han de complir els requisits per poder optar a un pis de protecció oficial, s'han d'inscriure al web de la Dinamo Fundació i fer una aportació de 250 euros. Els pisos s'adjudicaran per ordre d'inscripció al projecte. La Dinamo Fundació va adquirir l'edifici a través del dret de tanteig i retracte, per valor de 2 milions d'euros, per un termini de 75 anys. L'edifici està acabat i apunt per entrar a viure. Compta amb un pati interior comunitari de 242 m2 amb piscina i un espai comunitari d'uns 50m2. Els habitatges de 36 a 76 m2 compten amb calefacció i aire condicionat, acabats de qualitat i vidres tèrmics. Segons els impulsors, l'objectiu d'aquest edifici és garantir la propietat col·lectiva, facilitar l'accés a un habitatge digne i regir-se per un sistema no especulatiu. És per aquest motiu que Lleida compti amb un projecte d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús i esperem que el model es faci extensible a més punts de Catalunya.L'edifici es va acabar de construir el 2008 i compta amb dues escales. Pels pisos d'1 habitació, d'uns 36 metres quadrats, es pagarà un lloguer d'entre 295 i 325 euros; els de 2 habitacions i d'uns 45 metres quadrats, entre 370 i 400 euros; i els de 3 habitacions i uns 72 metres quadrats, entre 610 i 650 euros. Pel que fa als habitatges d'emergència es destinaran a necessitats puntuals de famílies vulnerables i també durant un termini més llarg de temps amb uns lloguers adaptats als ingressos de cada nucli familiar. Marcel Vidal, de Ponent Coopera, ha destacat que "quan administracions i entitats socials ens assentem junts, som capaços de fer coses tan grans com aquesta" per promoure "un canvi de model econòmic on posem la vida al centre i que no està regit per la llei del mercat sinó per l'economia social". Per la seva banda, Diana Calvo, de La Closca, ha destacat que la cooperativa va néixer fa tan sols uns mesos amb l'objectiu d'aconseguir espais comunitaris socials com ara rentadors compartits o un hort comunitari al terrat.Per la seva banda, el tercer Tinent d'Alcalde i Regidor d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha destacat que la modalitat cooperativa és "de les millors solucions que podem aportar per aconseguir habitatge assequible". És per això que ha encoratjat tothom a trobar cooperativistes per convertir La Closca en un "referent d'habitatge".

Anar al contingut