Roma

El primer ministre italià, Enrico Letta, anuncia la seva dimissió en perdre la confiança del seu partit

El primer ministre italià presentarà la seva renúncia aquest divendres davant del cap d'Estat, Giorgio Napolitano. Letta ha pres aquesta decisió després que la seva formació, el Partit Democràtic, ha donat suport a la proposta del secretari general, Matteo Renzi, que considerava "necessari i urgent" obrir una nova fase de govern a Itàlia. Renzi el substituirà al càrrec.

RedaccióActualitzat

El primer ministre italià, Enrico Letta, ha anunciat la seva dimissió. Letta la presentarà aquest divendres davant del cap d'Estat, Giorgio Napolitano. La renúncia té lloc després que la seva formació, el Partit Democràtic (PD), hagi aprovat una proposta per afavorir la creació d'un nou govern sense comptar amb ell. El secretari general del partit i alcalde de Florència, Matteo Renzi, el substituirà en el càrrec.

La iniciativa ha estat impulsada per Renzi, que representava una part del partit que discrepava de la línia que havia agafat la política de Letta. La formació ha donat suport a la proposta per 136 vots a favor, 16 en contra i dues abstencions. Ho ha fet després de guanyar àmpliament les primàries i de situar-se com un polític jove i amb futur.

Aquesta situació no suposa una fractura al centreesquerra. El veritable sotrac va ser quan Pier Luigi Bersani, guanyador de les passades eleccions, va haver de presentar la seva renúncia.

Aquest divendres, Enrico Letta es reunirà amb Napolitano. Després, el cap d'estat obrirà consultes amb tots els grups parlamentaris i encarregarà la formació de govern a qui tingui més suports, en aquest cas Matteo Renzi. Un cop rebut l'encàrrec anirà a les cambres parlamentàries i formarà un nou executiu amb el vistiplau del partit de Berlusconi i la llista de Mario Monti. 

Les discrepàncies en el si del Partit Democràtic ja feia temps que eren públiques i notòries. Enrico Letta, en un últim gest de força, presentava dimarts un nou pla de govern i plantava així cara a Renzi. A més, l'instava a dir públicament si volia ser el nou inquilí del palau Chigi. L'alcalde de Florència ha agafat el guant i ha presentat aquest dijous una proposta per fer fora Letta. La iniciativa ha prosperat i ha obert de nou la incertesa a la sempre convulsa arena política italiana.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut