Estraburg

El primer ministre del Kosovo, acusat de tràfic d'òrgans i de drogues

Un informe elaborat pel membre del Consell d'Europa, el parlamentari suís Dick Marty, acusa el primer ministre de Kosovo, Hashim Thaçi, d'haver estat un "actor clau" de la màfia i el crim organitzat al Kosovo. A l'informe, que s'havia de fer públic aquest dijous però que s'ha divulgat avui després de la seva filtració a diversos mitjans balcànics i britànics, Marty revela informes confidencials que detallen com el comerç d'heroïna i altres narcòtics eren controlats "de manera violenta" pel "Grup de Drenica" de l'UCK, liderat per Thaci. L'informe acusa Tahçi i l'UÇK de tortures en llocs secrets, assassinats, desaparicions i tràfic d'òrgans humans, especialment durant la guerra i els mesos posteriors.

Actualitzat
En l'exposició de motius de l'informe, Marty cita la impunitat que han tingut els líders de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo per "crims que han estat obra, directament o indirectament, d'alts càrrecs de l'UCK".

La investigació de Marty es va iniciar després de la publicació del llibre "La caça: Jo i els criminals de guerra", de l'exfiscal del Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia Carla del Ponte, on revelava l'existència de tràfic d'òrgans a Kosovo.

Segons els testimonis recollits per Marty, diversos centres secrets de detenció de l'UCK i clíniques del nord d'Albània van participar en l'extracció d'òrgans de presos amb destí al mercat itnernacional de trasplantaments. La gestió d'aquests centres de detenció en territori albanès "també sembla incumbir els dirigents del Grup de Drenica" de Thaci, afirma l'informe.

Marty n'explica la metodologia: el detingut rebia un tret al cap; una vegada mort, era operat per extreure'n un o diversos òrgans. "Es tractava principalment d'un comerç de ronyons extrets dels cadàvers". Per Marty, els "espantosos crims" comesos per les forces sèrbies sobre els albanokosovars van provocar un clima en què uns van ser considerats botxins, i els altres, víctimes, i, per tant, forçosament innocents. La realitat, però, "és molt més matisable i complexa".

El ponent de l'informe titlla de "desconcertant" que els EUA i altres potències occidentals tinguessin la mateixa informació dels fets imputats a Thaci i que cap hagi reaccionat per perseguir els responsables.

Thaci, que va ser reelegit diumenge passat primer ministre de Kosovo, deu el seu ascens polític, segons Marty, als EUA i altres potències occidentals que, per pragmatisme polític, es van haver de refiar de Thaçi i l'UÇK. Primer, durant la guerra, com a força militar per terra mentre l'OTAN bombardejava per l'aire i després per bastir institucionalment Kosovo amb l'única força que controlava més o menys les diverses faccions albanokosovars. Gràcies a ocupar aquesta posició, Thaçi es va forjar la fama de "intocable". I s'ho va creure.

No és aquest el primer informe de Marty amb un efecte mediàtic important. El 2006 i el 2007 va publicar dos informes sobre les presons i els vols secrets de la CIA, i el 2008 en va redactar un altre contra les llistes negres de grups terroristes de l'ONU i la UE.


Anar al contingut