Rl primer ministre del Japó, Shinzo Abe (Reuters)
El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, en una imatge d'arxiu (Reuters)

El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, dimitirà per motius de salut

Shinzo Abe, de 65 anys, fa temps que lluita contra una colitis ulcerosa

RedaccióActualitzat

"Una mala salut no ha de dur a males decisions polítiques". Amb aquestes paraules el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, ha anunciat que dimiteix a causa de l'empitjorament de la malaltia intestinal que té.

No ha concretat quan serà efectiva la renúncia, però ha dit que se'n va per evitar que l'empitjorament de la seva salut afecti l'escenari polític del país. A Abe encara li quedava un any de mandat i continuarà fins que la seva formació esculli un successor. El primer ministre ha declinat pronunciar-se sobre qui l'hauria de succeir dins del conservador Partit Liberal Democràtic.

Tot això en un escenari marcat per la Covid, que ha provocat una caiguda econòmica sense precedents al Japó i més d'un miler de morts.

Pantalles gegants als carrers Tòquio per seguir la compareixença del primer ministre (Kim Kyung Hoon/Reuters)

 

Shinzo Abe, de 65 anys, fa temps que lluita contra una colitis ulcerosa que fa tretze anys ja el va portar a renunciar temporalment al càrrec. 

"Durant vuit anys he pogut gestionar bé la malaltia i he estat capaç de dedicar-me completament a les meves obligacions com a primer ministre."
 

 

El juliol passat es va sormetre a una revisió rutinària i es van trobar senyals que de rebrot de la malaltia. A partir de llavors ha començat el tractament amb un nou medicament que "exigeix un monitoratge continu".

L'anunci arriba aquest divendres, quan fa només quatre dies que Abe es convertia en el primer ministre que més temps ha ocupat el càrrec. El va assumir el 26 de desembre de 2012, després de guanyar unes eleccions generals. 

El seu mandat acabava l'any que ve. L'anunci ja s'ha notat a la borsa: el Nikkei s'ha desplomat 3 punts en pocs minuts després de saber-se la notícia. 

 

Per cert, que el Japó ha anunciat que dimarts aixecarà les restriccions que va imposar als estrangers per entrar al país pel coronavirus. Hauran de mostrar una prova PCR negativa i passar catorze dies en quarantena. 

El 24 de març el president del COI, l'alemany Thomas Bach, i Shinzo Abe van acordar ajornar un any els Jocs Olímpics de Tòquio davant l'evolució de la pandèmia de Covid-19.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut