El primer ministre de Malta dimitirà el gener pel cas de la periodista assassinada
L'encara primer ministre de Malta, Joseph Muscat, aquest divendres (Reuters)
La Valletta, malta

El primer ministre de Malta dimitirà al gener pel cas de la periodista assassinada

Van matar Daphne Caruana fa dos anys amb una bomba al seu cotxe per haver revelat que el país s'havia convertit en un paradís fiscal

RedaccióActualitzat

El primer ministre de Malta, Joseph Muscat, ha anunciat aquest diumenge que dimitirà al gener, quan el seu partit hagi escollit un successor.

Aquest anunci l'ha forçat la pressió social als carrers en protesta per les relacions del govern de Muscat amb l'assassinat, fa dos anys, de la periodista Daphne Caruana Galizia.

El primer ministre ho va anunciar per televisió i va marcar el 12 de gener com a data del relleu:

"És el que el país necessita en aquests moments. Des de demà hem de mirar cap endavant. Soc conscient que perquè això passi cal un senyal clar per començar una nova pàgina, i això només ho puc fer jo perquè he d'assumir les responsabilitats, encara que no hi estigui implicat."


Detingut un empresari


Fa dues setmanes la policia va detenir una de les persones més riques de Malta, Yotgen Fenech, acusat d'haver ordenat l'assassinat de la periodista.

Fenech, que havia intentat fugir en iot, va assegurar que el cervell del crim no havia estat ell, sinó l'amic íntim de Muscat i cap del seu gabinet, Keith Schembri.

Fa una setmana van començar les mobilitzacions als carrers per reclamar responsabilitats polítiques, i van començar les dimissions.


Tres dimissions

Va dimitir Schembri, a qui la policia va detenir, i també dos ministres, el de Turisme, Konrad Mizzi, i el d'Economia, Christian Cardona, també presumptament implicats amb la mort de la periodista.

Aquest divendres les mobilitzacions es van fer directament davant de la casa de Muscat, i dos dies després el primer ministre ha anunciat que dimitirà d'aquí a un mes.

La periodista assassinada, Daphne Caruana, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Tres detinguts per la bomba

Daphne Caruana investigava els anomenats "papers de Malta", documentació que provava que grans empreses i fortunes privades feien servir el país per evadir impostos a la UE.


La periodista va morir el 16 d'octubre del 2017: la va matar una bomba posada al seu cotxe que va explotar a pocs metres de casa seva.

Dos mesos després van detenir tres persones acusades d'haver posat la bomba al cotxe, però llavors la investigació no va aconseguir arribar fins a qui havia ordenat l'atemptat.

La confessió d'un taxista

Fins fa dues setmanes, quan la policia va detenir un taxista acusat d'estar relacionat amb l'assassinat, i que va confessar a canvi de mesures de gràcia del govern.


Muscat va afirmar aquest divendres que, després de ser detingut, Fenech va intentar extorsionar-lo per aconseguir un indult, però que no havia cedit.

Algunes fonts afirmen que Fenech hauria pagat 150.000 euros als autors materials de l'atemptat, i que hauria comprat la bomba a la Cosa Nostra siciliana.


Catòlic, laborista i periodista


El laborista Joseph Muscat era el primer ministre de Malta des del 2013, i va revalidar el càrrec el 2017 després de repetir majoria absoluta, malgrat que la seva dona va ser relacionada amb els papers de Panamà.

De 45 anys i catòlic, se'l considera un reformador i bon gestor econòmic, i se li atribueix l'èxit d'haver aconseguit aprovar en referèndum una llei de divorci el 2011.

Llicenciat en Ciències Polítiques, va treballar de periodista a diversos mitjans fins que el 2004 es va convertir en europarlamentari. El 2008 va assumir el lideratge del Partit Laborista de Malta.

Amb poc més de 300 quilòmetres de superfície, l'equivalent a tres vegades el terme municipal de Barcelona, i gairebé 500.000 habitants, Malta és el país més petit de la Unió Europea.

Anar al contingut