Nova majoria absoluta pel nacionalista Narendra Modi a l'Índia (Reuters)
Nova majoria absoluta pel nacionalista Narendra Modi a l'Índia (Reuters)
Nova Delhi

El primer ministre de l'Índia arrasa a les eleccions de la democràcia més gran del món

El nacionalista hindú Narendra Modi obté majoria absoluta i el líder opositor, Rahul Gandhi, assumeix la derrota

RedaccióActualitzat

Aquest dijous han començat les eleccions al Parlament Europeu -al Regne Unit i als Països Baixos- i acabaran diumenge després de les votacions en 28 països. Amb un cens de més de 400 milions de ciutadans és el segon procés electoral democràtic més extens del món. El primer és el de l'Índia. 600 milions de persones han votat durant un mes i mig. El mateix dia que han arrencat les europees s'han conegut els resultats al país asiàtic, on s'ha imposat de manera aclaparadora el primer ministre, Narendra Modi.

El nacionalista hindú ha guanyat per majoria absoluta, ha sortit reforçat en escons i ha enfonsat el principal partit de l'oposició, el Congrés Nacional Indi, de Rahul Gandhi, que ha assumit la derrota.

 

El líder opositor, Rahul Gandhi, no ha tingut cap opció als comicis (Reuters) 


Modi ha obtingut uns grans resultats, tot i que el creixement econòmic s'ha estancat i l'atur s'ha disparat a nivells de fa quaranta anys. El primer ministre ha superat àmpliament la meitat dels escons necessaris per tornar a governar amb comoditat per segona vegada consecutiva.

Durant el seu mandat, Narendra Modi ha construït un discurs nacionalista identificat amb l'hinduisme, i això ha generat divisió entre els musulmans del país, més de 170 milions. També ha esgrimit mà dura contra el veí Pakistan, amb el qual està enfrontada pel conflicte del Caixmir.

 


Modi: "És una victòria dels indis que reclamaven honestedat"

Modi ha dedicat el seu triomf als 1.250 milions d'indis i als 600 milions d'electors que han anat a les urnes des del mes passat.

"Aquesta no és una victòria de Modi, sinó una victòria dels indis que reclamaven honestedat, és una victòria de les dones amb respecte propi que no tenien accés a un vàter"

Una referència a les acusacions de corrupció contra l'oposició i a la seva campanya per garantir banys a la població sense recursos.

"Cap individu o partit estava lluitant a les eleccions. És la gent de l'Índia la que estava lluitant. I avui m'han donat la raó. I avui si hi ha algú que ha guanyat és l'Índia. Si algú ha guanyat és la democràcia"

 

Seguidors de Modi, exultants pel gran triomf a les eleccions (Reuters) 


Entre les felicitacions més significatives que ha rebut Narendra Modi destaca la del president nord-americà, Donald Trump. Trump ha dit que es tracta d'una gran victòria electoral i que espera potenciar encara més la col·laboració entre els dos països. "Hem de continuar treballant junts", ha afirmat en el seu compte de Twitter.

 

ARXIVAT A:
Eleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut