El primer hospital satèl·lit per atendre només malalts de Covid, a Bellvitge

S'ha construït en tres mesos, disposa de 112 llits i espais de seguretat separats per a positius, sospitosos i familiars

Laura GalanActualitzat

El de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, és el primer dels cinc nous espais hospitalaris polivalents que entra en funcionament per fer front a l'augment de persones ingressades amb Covid a Catalunya.

S'ha construït en tres mesos. Consta de 4.500 metres quadrats, està connectat amb l'hospital amb una passarel·la i ha costat 16 milions d'euros.

Té quatre plantes, dues d'urgències i dues d'hospitalització. Disposa de 112 llits, que, ara mateix, ja estan ocupats. Uns quants pacients s'han traslladat de l'hospital i uns altres han entrat directament per les urgències de l'annex.

S'han construït sales d'espera diferenciades per a familiars, per a sospitosos i per a positius confirmats.

Tot està pensat per al coronavirus. "És un canvi de funcionament, perquè aquí només s'atendran casos Covid, que estaran al marge de la resta de malalts", ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés.

"Aquest espai nou de Bellvitge tindrà sales de rehabilitació, molt important perquè les persones que han estat a l'UCI requereixen aquest servei", ha afegit el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella.

Vista general del nou espai satèl·lit de Bellvitge (Europa Press/Hospital de Bellvitge)

Els altres centres que disposaran d'un annex com aquest són el Parc Sanitari Pere Virgili, l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que començaran a estar actius al febrer.

El de l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí es preveu que entri en funcionament al març.

Són espais vinculats a grans hospitals de referència pensats per ampliar la capacitat assistencial del sistema sanitari que es va anunciar a finals d'agost.
 

Un cop passi l'època Covid, aquests edificis es podran redefinir i utilitzar com a laboratoris, hospitals de dia o centres de recerca, perquè estan dissenyats per ser reversibles.

Al de Bellvitge ja hi treballen 200 professionals. Una quarta part són contractacions noves.


Metges de Catalunya reclama més personal

El sindicat Metges de Catalunya ha advertit que la qualitat assistencial del sistema de salut català baixarà si no es contracten més facultatius per a aquests nous hospitals satèl·lits.

"No tenim metges" per poder atendre aquests hospitals satèl·lits, ha declarat a Efe el secretari general d'aquest sindicat, Xavier Lleonart, que ha reclamat per això que es contracti a més facultatius en condicions "dignes".

"Seria necessari injectar en el sistema públic no menys d'uns 5.000 milions d'euros anuals", ha dit Lleonart, tal com va quantificar en un estudi el Cercle de Salut fa ara un any, per equiparar-se al de països amb sistemes homologables i van ratificar en un altre informe encarregat pel govern un total de 29 experts.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Alba VergésSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut