Una papallona reposa en una flor
Una papallona reposa en una flor (ACN/ Cedida per Xavier Munill / Natura en Xarxa)

El primer bosc de papallones públic a Catalunya es podrà visitar a Malgrat de Mar

La iniciativa pretén recrear hàbitats amb la biodiversitat idònia per a la reproducció de l'espècie alhora que constitueix un atractiu turístic addicional per a la ciutat

Malgrat de Mar ha creat el primer bosc de papallones en un espai públic a Catalunya. La iniciativa, liderada per l'Ajuntament, pretén recrear hàbitats amb la biodiversitat idònia per a la reproducció de l'espècie.

De moment, s'han creat dues reserves: al Parc del Castell i al Pla de Pineda, amb una superfície total de 600 metres quadrats.

S'hi han plantat espècies com romaní, farigola, sàlvia, espígol, calèndula, caputxines i geranis, que afavoreixen el desenvolupant tant de l'eruga com de la papallona adulta.

Els tècnics de Medi Ambient i Turisme de Malgrat de Mar al bosc de papallones
Els tècnics de Medi Ambient i Turisme de Malgrat de Mar al bosc de papallones (ACN/ Jordi Pujolar)

La tècnica de Medi Ambient de Malgrat de Mar, Laia Gómez, preveu que en dos anys es pugui haver estabilitzat una població important de papallones al municipi. En poques setmanes, però, ja han començat a aparèixer els primers exemplars.

Des del punt de vista mediambiental, Gómez destaca la importància del projecte per a la biodiversitat del municipi i en la lluita contra el canvi climàtic:

"Gràcies a les papallones i altres pol·linitzadors tenim flors. Són les responsables de desplaçar el pol·len on és necessari i això també ajuda al cicle integrat dels espais verds. Aporten molts beneficis."


Amb el seu bosc de papallones, Malgrat de Mar s'adhereix al projecte "Oasis de Papallones" de Zerynthia, l'associació espanyola per a la protecció de les papallones i el seu medi, que té com a objectiu crear espais que facilitin el desenvolupament i la cria en llibertat de les papallones.

 

Més enllà dels beneficis mediambientals, el projecte pretén potenciar el turisme entomològic –la biologia que estudia els insectes–, que pot esdevenir un petit "nínxol de mercat" per a la destinació turística com ho són en altres destinacions el turisme ornitològic o fins i tot el turisme vinculat als cementiris.

Detall del bosc de papallones de Malgrat de Mar
Detall del bosc de papallones de Malgrat de Mar (ACN/ Jordi Pujolar)


Funció pedagògica

La implicació de les escoles també és important en la creació del bosc de papallones, que ha comptat amb la participació de més de 200 alumnes de 4t de Primària de les escoles del municipi per a la plantació de les especies al Parc del Castell que afavoriran la reproducció de les papallones.

A més, des de l'Ajuntament es veu aquest projecte amb un potencial pedagògic de futur, com explica Toni Riera, tècnic de turisme de Malgrat de Mar.

"Tots sabem que a les escoles es fan excursions i que els mestres busquen sempre sortides que puguin ser pedagògiques. Hem començat amb escoles del municipi i l'experiència és molt bona. La intenció és fer-ho arribar a altres escoles de fora de Malgrat."

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut