El preu de la llum es dispara per l'onada de fred fins al segon màxim històric
L'encariment de l'electricitat es produeix pel pic de demanda durant la borrasca Filomena (Pixabay)

El preu majorista de la llum es manté a l'alça, per damunt dels 80 euros per MWh

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, considera que aquesta pujada és fruit d'un episodi "conjuntural"

Redacció / Agències

El preu majorista de l'electricitat pujarà aquest dimarts un 2,18% respecte al marcat aquest dilluns, i es mantindrà així per sobre dels 80 euros per megawatt hora (MWh), en plena onada de fred.

En concret, el "pool", els preus diaris que es fixen amb un dia d'antelació, marcarà per al 12 de gener un preu mitjà diari de 84,25 euros per MWh. Lluny, això sí, dels 94,99 euros per MWh que va arribar a registrar divendres passat, segons dades recollides per Europa Press a partir de l'operador de mercat ibèric (Omie).

Després del lleuger respir donat en el cap de setmana, amb una caiguda en els seus preus deguda en gran part a la menor demanda, el preu d'aquest dimarts confirma les alces amb l'inici de la setmana.

Per a aquest dilluns, el preu mitjà de l'electricitat en el "pool" és de 82,45 euros per MWh, un 24,4% superior al de diumenge (66,27 euros) i un 2,2% per sobre del de dissabte (80,66 euros). No obstant això, tot i la pujada en el preu mitjà diari per a aquest dimarts, les hores punta cauran lleugerament enfront de les d'aquest dilluns, i es mantindran per sota dels 120 euros per MWh.

Així, entre les nou i les deu de la nit, els consumidors que disposin de tarifació per hores pagaran l'electricitat a 114,02 euros per MWh, molt per sobre, això sí, dels 55,18 euros de l'hora més barata, que es donarà a les cinc de la matinada.


Episodi "conjuntural"

En una entrevista amb Europa Press dissabte passat, la vicepresidenta quarta del govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va dir que la pujada en el preu de l'electricitat d'aquests dies és un episodi "conjuntural" i que té un impacte "limitat" en el rebut de la llum.

Ribera ha assenyalat que s'ha donat la "tempesta perfecta" amb els ingredients de l'onada de fred, que ha provocat un augment en la demanda d'energia, i als quals s'han unit la pressió en el mercat de gas natural i l'increment en els preus de CO2, cosa que ha portat a registrar aquest "increment conjuntural" en el preu de l'electricitat.

Un fil de l'economista expert en competència i membre de l'Institut Ostrom Roger Medina explica aquesta pujada en uns termes semblants:
 


Així mateix, ha incidit que aquest increment en el mercat majorista elèctric "no té un impacte lineal" a la factura de la llum, de manera que no es tradueix en pujades automàtiques ni de la mateixa quantia en els preus finals que paguen els consumidors, ja que en el rebut hi ha altres conceptes (peatges, càrrecs i impostos) que no es veuen afectats pel mercat.

El preu majorista de l'electricitat té un pes proper al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i prop del 25% restant a l'IVA i a l'impost d'electricitat. El govern ha congelat per al 2021 els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats.
 

Un 35,8% més car en el que va de gener

La pujada interanual del preu del quilowatt hora (kWh) d'electricitat al regulat PVPC en el que va de gener arriba al 35,8%. En concret, el preu mitjà del kWh en els primers 11 dies de gener se situa a 18,20 cèntims (impostos indirectes inclosos), enfront dels 13,40 cèntims del mateix període de l'any passat, segons dades de Facua Consumidors en Acció.

En un comunicat, l'associació lamenta "l'actitud conformista" davant el que està passant que ha mostrat Teresa Ribera i li reclama "mesures urgents per frenar l'especulació i abaratir el rebut de la llum, en compliment dels compromisos adoptats en l'acord de govern de coalició".

Així, Facua recorda que el PSOE i Unides Podem van anunciar que procedirien a "modificar la factura elèctrica" ​​amb els objectius de "reduir el percentatge que representa el terme de potència" i "que el terme variable de la component regulada sigui incremental en funció de l'energia consumida, de manera que el cost a pagar per les persones consumidores pels primers kWh sigui inferior als següents, per incentivar l'eficiència energètica".

ARXIVAT A:
EnergiaPobresa energètica
Anar al contingut