Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El preu dels pisos encara no frena: puja un 8,1%, tot i l'encariment de les hipoteques

Al tercer trimestre, l'habitatge a Catalunya ha tingut l'augment més alt dels últims quatre anys, segons les dades de l'INE

RedaccióActualitzat

La pujada dels tipus d'interès i de les hipoteques no està frenant el preu de l'habitatge. El preu dels pisos a Catalunya va pujar un 8,1% a l'estiu, comparat amb el tercer trimestre de l'any passat.

És l'augment més alt des de finals del 2018, segons les dades de l'INE, l'Institut Nacional d'Estadística.

Les persones que estudien el mercat immobiliari ho atribueixen al fet que hi ha poc estoc d'habitatge, mentre que la demanda continua creixent, tant per part d'inversors com de compradors que actuen en previsió que els tipus d'interès continuïn pujant durant un temps.

La pròxima reunió del Banc Central Europeu és dijous de la setmana que ve i probablement portarà un nou increment.

La falta d'habitatge nou també enfila els preus (CCMA)

Per sobre de la mitjana espanyola

La pujada dels preus al tercer trimestre va ser al conjunt d'Espanya del 7,6%. Els augments més acusats en la taxa interanual es van donar al País Basc, Extremadura i Catalunya, per aquest ordre.

A banda d'aquests casos, on encara no es veuen signes de moderació, en general els preus creixen, però menys que en trimestres anteriors. 

 

Els preus poden frenar-se

Els experts vaticinen que els pròxims mesos també es moderaran les pujades a Catalunya.

"Coincidint amb el canvi a positiu de l'euríbor, s'ha notat un canvi en el comportament del comprador a partir del final de la primavera de l'any passat", explica Ferran Font, director d'estudis de Pisos.com.

Els venedors veuen que ja no hi ha tantes visites als pisos, però encara és aviat perquè es reflecteixi en els preus.

Diferències amb la bombolla immobiliària

Des del pic màxim de preus del 2007, ara és quan el preu de l'habitatge se situa més a prop, només un 11% per sota. I amb el preu de l'obra nova per sobre dels màxims de la bombolla.

 

A part dels preus, aquest any s'han venut molts pisos (78.242 fins al setembre), xifres comprables a les del 2007, quan es van fer 92.000 compravendes.

 

Però la situació actual no és igual que la dels anys de la bombolla immobiliària, segons Ferran Font:

"Estem lluny de construir tant com llavors, l'accés al crèdit és molt més restringit i l'evolució dels preus és molt més moderada del que vam viure en aquella època."

A més, quan costa més comprar un pis, l'efecte es nota també en el mercat del lloguer. Encara és més difícil plantejar-se la compra d'un pis i això fa créixer les persones que busquen habitatge de lloguer i, per tant, els preus seguiran cars.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut