Els lloguers prendran com a referència els preus mitjans del mercat
Els lloguers prendran com a referència els preus mitjans del mercat

El preu del lloguer ha pujat un 50% en sis anys a tot l'Estat

El creixement més gran s'observa a Barcelona, Madrid i València

RedaccióActualitzat

El preu dels pisos de lloguer ha registrat un augment del 50% a tot l'Estat des de l'últim trimestre del 2013 segons un estudi del Banc d'Espanya.

L'informe recull que aquest creixement s'ha produït de forma desigual, ja que a les capitals de província el preu ha pujat un 40%, mentre que en altres poblacions ho ha fet un 10%.

Els creixements més elevats s'observen a Barcelona, Madrid i València. També destaca l'augment de preus de destinacions turístiques com Màlaga, Palma, Las Palmas de Gran Canaria i Santa Cruz de Tenerife. Les ciutats on menys ha pujat el preu del lloguer són Cadis, Jaén i Ciudad Real.

S'observa, però, un alentiment de les pujades de preus a Barcelona i Madrid a partir del 2018. De fet, l'informe diu que en el cas de la capital catalana es podria parlar d'estancament. 

Pel que fa a la dinàmica de preus de Barcelona i als municipis de l'Àrea Metropolitana, revela elevats increments a l'Hospitalet del Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Gavà, Cerdanyola del Vallès i Santa Coloma de Gramenet.

 

 

 

Precarietat laboral i preu del lloguer

L'augment del lloguer afecta sobretot joves, immigrants i persones més pobres.

L'informe "Evolució recent del mercat de lloguer de vivenda a Espanya" assenyala que la dificultat dels col·lectius amb una renda més baixa per fer incrementar els seus ingressos per l'encara elevada incidència de l'atur, la curta durada dels contractes nous o la rellevància creixent de la jornada reduïda hauria fet augmentar la demanda del lloguer residencial, especialment entre les llars joves.

 

L'augment del pes del lloguer dins del mercat es dona, en part, per l'augment de llars joves. Els llogaters d'entre 30 i 44 anys que vivien de lloguer el 2018 eren un 29,9%, un 10% més que l'any 2010. L'informe ho vincula a la precarietat laboral i exposa que l'augment del preu del lloguer els suposa una sobrecàrrega financera.

 

Interactiu relacionat: Expulsats de Barcelona, lloguers pels núvols


Relació entre ingressos i preu del lloguer

L'any 2014 la mitjana de despesa de lloguer suposava el 40% dels ingressos al 24,7% de les llars, un percentatge que s'eleva fins al 46,9% a les llars amb ingressos més baixos.  La mitjana registrada als països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic va ser del 13,1%.

 

Segons les dades de la Generalitat, un pis de lloguer a Barcelona costa, de mitjana, 929 euros, un 6% més que l'any 2017.

 

Lloguer a Europa

L'any 2017, a Espanya el 22,9% de la població vivia de lloguer, molt per sota de la mitjana europea, un 30,7%. Entre els països amb més població que viu de lloger destaquen Alemanya, amb un 48,6%; Àustria, on viu de lloguer el 45% de la població; Dinamarca, on ho fa un 37,8%, o França, on el 35,6% hi viu.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut