Pla conjunt de la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i el comissionat d'Educació, Miquel Àngel Essomba, en roda de premsa el…
Pla conjunt de la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i el comissionat d'Educació, Miquel Àngel Essomba, en roda de premsa el 13 de març del 2017 (horitzontal)

El preu de les escoles bressol públiques a Barcelona anirà en funció de la renda de les famílies

ACN Barcelona.-El preu de les escoles bressol públiques a Barcelona anirà en funció de la renda de les famílies a partir del proper curs. Fins ara, el preu era únic, 289 euros, i després hi havia diferents bonificacions. A partir d'ara s'establiran 10 preus diferents en funció de deu trams de renda. El 25% de les unitats familiars que actualment porten els seus fills a les escoles bressol passaran a pagar 50 euros. Tenint en compte la renda familiar a Barcelona en general, el 62,5% de les famílies rebaixarien el seu rebut mensual si portessin el seu fill a una llar d'infants municipal, el 10% es mantindria igual i el 27,5 veurien incrementada la quota. Es mantenen els descomptes per família nombrosa i discapacitat.

Barcelona ha decidit implantar un sistema de tarifació en el preu de les escoles bressol. "Passem a tenir un preu just i que cada família pagui en funció de la seva capacitat econòmica. És un sistema progressiu i proporcional i no representarà més del 7,5% de la renda familiar", ha explicat Laia Ortiz, tinenta d'alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament, que ha defensat que aquesta mesura representa un "clara majoria per a la majoria de la població".D'acord amb la renda general de les famílies a Barcelona, si totes portessin els seus fills a escoles bressol públiques, el 72,5% pagaria una quota menor o igual a l'actual, situada en 289 euros per a tothom. Aquesta dada està calculat sobre el total de la ciutadania, no sobre els actuals usuaris de les llars d'infants municipals.Ortiz ha explicat que amb aquesta iniciativa pretenen també incentivar les famílies amb menys recursos a portar el seu fill a una llar d'infants municipal, perquè les que tinguin menys ingressos pagaran 50 euros al mes, comptant escolarització i menjador. Això afectarà el 25% dels nens que actualment van a una escola bressol pública. L'Ajuntament sí que té aquesta xifra precisament perquè són famílies que han hagut de facilitar les seves dades de renda per accedir a ajudes i bonificacions.El comissionat d'Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba, ha posat d'exemple una unitat familiar amb 27.000 euros d'ingressos, que actualment paga 289 euros per l'escola bressol i amb el nou sistema tindria una quota de 190. Ara mateix paga el mateix que una família amb ingressos superiors a 100.000 euros. L'Ajuntament de Barcelona farà un públic un simulador perquè les famílies puguin estimar el nou cost de l'escola bressol per al proper curs. Hauran de donar el seu consentiment perquè el consistori accedeixi a les seves dades de renda, d'acord amb un conveni que té amb l'Agència Tributària. Només es tindran en compte els ingressos dels progenitors i no d'altres adults que visquin amb ells, com per exemple els avis. La taxa d'escolarització dels nens entre 0 i 3 anys a Barcelona està situada en el 43%. El nombre de places públiques és d'unes 8.000.Segons els trams establerts, les famílies amb un fill que cobrin 43.000 euros o més ja passaran a pagar més dels 298 actuals. El preu màxim és de 395 euros per a les unitats amb uns ingressos superiors als 64.000 euros.

Anar al contingut