El preu de la llum torna a superar els 300 euros malgrat el topall del gas (CCMA)

El preu de la llum supera els 300 euros per primer cop des que hi ha el topall del gas

L'electricitat ha pujat gairebé un 250% respecte al 12 de juliol de l'any passat, quan es pagava a 86,68 euros el megawatt hora

Actualitzat

El preu de la llum per als clients de tarifa regulada superarà aquest dimarts per primera vegada des del març els 300 euros. Concretament, el megawatt hora (MWh) s'enfilarà als 303,07 euros, un 1,5% més respecte als 298,49 d'aquest dilluns, segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE) i del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas).

Durant els últims cinc dies els preus han anat escalant per l'onada de calor i l'alta demanda d'electricitat, i la tendència continua a l'alça. Un dia més se supera el rècord del preu des que va entrar en vigor el topall del gas el 15 de juny passat, fa pràcticament un mes. 

Amb tot, si no s'hagués aplicat l'anomenada excepció ibèrica per posar un topall al gas, segons el govern espanyol, els preus encara haurien estat més elevats.

 

 

L'excepció ibèrica

El preu s'obté de la suma del preu mitjà de la subhasta del mercat majorista i la compensació que es paga a les centrals de cicle combinat per l'aplicació del topall del gas.

Així els 303,07 euros/MWh que costarà la llum aquest dimarts, s'obté del resultat de la suma de 155,71 euros/MWh del preu mitjà de la llum i 147,36 euros/MWh de la compensació.

El mecanisme de compensació per al topall del gas, amb aquests 147,36 euros, és més del doble que quan va entrar en vigor el 15 de juny, quan va ser de 59,68 euros.

La raó de la tendència alcista del preu de la llum és que la compensació que s'haurà de pagar a les centrals de cicle combinat és també la més elevada.

El gas ha tornat a ser l'energia amb més presència al mix (conjunt de fonts energètiques que concorren a la subhasta) i torna a marcar rècords de pes al "pool". L'energia solar, en canvi, està a nivells mínims perquè les altes temperatures redueixen l'eficiència dels panells i també hi ha poca presència d'energia eòlica.
 

 

Una pujada del 250% respecte al 2021

L'electricitat ara és un 249,64% més cara que ara fa un any. El 12 de juliol del 2021, el megawatt-hora es va pagar a 86,68 euros.

Ara, sense l'aplicació del topall del gas que permet l'excepció ibèrica, el preu de la llum hauria arribat a 346,94 euros, en comptes dels 303,07, segons el govern espanyol.

A més de superar el llindar dels 300 euros, aquest seria el preu més car des del de 10 de març que va arribar a 369,75 euros. Tot i això, el rècord absolut es va assolir el 8 de març quan es va pagar l'electricitat a 544,98 euros, per la incertesa als mercats que es va disparar arran de la invasió russa a Ucraïna.

 

ARXIVAT A:
EnergiaEconomia de butxaca
Anar al contingut