Fer funcionar la rentadora a les hores vall pot ser que no acabi tenint una gran repercussió en la factura elèctrica (Pexels / Rodnae productions)
El preu de la llum i la benzina dispara la inflació un 3,7% en un any (Pexels / Rodnae productions)

El preu de la llum i la benzina dispara la inflació un 3,7% en un any

L'índex interanual és el més alt des de fa 9 anys, i només el mes de setembre els preus ja han pujat un 0,7%

RedaccióActualitzat

La inflació va pujar aquest setembre a Catalunya un 0,7% i va situar la taxa interanual en el 3,7%, segons dades fetes públiques aquest dijous per l'institut espanyol d'estadística, l'INE.

Aquest és l'IPC anual més alt des de l'octubre del 2012, fa 9 anys. 

Al conjunt d'Espanya la pujada de l'índex de preus al consum, l'IPC, va ser una dècima més, el 0,8%, i la taxa interanual tres dècimes més, el 4,0%.

El gruix de la pujada s'ha atribuït a l'augment dels preus de l'energia, tant de l'electricitat com dels combustibles per moure vehicles i maquinària.


Responsable principal: l'electricitat

El setembre es van disparar els preus de les despeses relacionades amb la llar, unes pujades fruit dels forts augments del preu de l'electricitat, que és un 44% més cara que l'any passat, després de pujar un 10% al setembre.

De fet, el capitol de l'habitatge, on s'hi inclouen els consums de gas i electricitat, van pujar un 14,5% a tot Espanya respecte al mateix mes de l'any passat.

Les benzines també es van encarir i el capítol de transports, per tant, també va pujar força, prop d'un 10% respecte al setembre de l'any passat.

Els altres capítols registren, en general, pujades, però més moderades. Amb l'augment de preus del setembre, la inflació dels últims dotze mesos queda en el 3,7% a Catalunya i tres dècimes per sobre, en el 4%, al conjunt d'Espanya.

A la majoria de comunitats autònomes la inflació és més forta que a Catalunya: a deu comunitats, el setembre va pujar més, i a onze, la taxa interanual és per sobre del 4%, en algunes molt per sobre.

Decret per controlar el preu de l'electricitat

Precisament, el ple del Congrés vota aquest dijous la convalidació del decret per mitigar l'escalada de preus de l'electricitat, un dels principals motius d'aquesta escalada en l'IPC.

El govern de Pedro Sánchez depèn del vot del PNB, que avisa que cal "retocar i reorientar" el text.

Els nacionalistes bascos consideren que la solució no pot ser només la retallada a les elèctriques que planteja, perquè provoca efectes no desitjats en la indústria.

Fa tres dies, Sidenor, un dels puntals de la indústria basca, va anunciar una aturada de 20 dies en la producció, pel cost de l'electricitat.

ARXIVAT A:
EnergiaIPC
Anar al contingut