El preu de la llum es dispara per l'onada de fred fins al segon màxim històric

L'electricitat s'ha encarit un 27% en els primers set dies de l'any respecte a l'any passat

RedaccióActualitzat

El preu de la llum s'ha disparat per l'augment de la demanda provocat per l'onada de fred. Aquest divendres arribarà al seu segon màxim històric.

Al mercat majorista, el preu fixat per a aquest divendres és d'una mitjana de 94,99 euros per cada megawatt per hora (MWh). Es tracta de la segona mitjana diària més alta a l'estat espanyol, després dels 103,76 euros que va marcar l'11 de gener de 2002.

 

L'encariment de l'electricitat es produeix pel pic de demanda en plena onada de fred de la borrasca Filomena, que aquest final de setmana portarà nevades arreu.

Per satisfer aquesta demanda es posen en marxa més centrals de cicle combinat de gas, que generen una energia més cara que les centrals nuclears o la que produeixen les renovables.

Un radiador elèctric, més usat durant l'onada de fred
Un radiador elèctric, més usat durant l'onada de fred (Pixabay)

Demandes per abaixar l'IVA de la llum

L'associació de consumidors Facua ha denunciat que l'electricitat s'ha encarit un 27% en els primers set dies de l'any respecte al mateix període del 2020. El kilowatt hora, amb tarifa semiregulada, ha arribat a una mitjana de 16,81 cèntims, davant dels 13,24 cèntims que costava els mateixos dies de l'any anterior.

Segons l'organització, el rebut de l'usuari mitjà se situa en poc més de 80 euros, un 19% més que ara fa un any. Aquest preu no s'havia superat des del desembre del 2018. El president de Facua, Rubén Sánchez, reclama al govern espanyol mesures contundents per frenar l'especulació.

"El govern ha d'intervenir el sector d'una vegada amb mesures contundents que acabin amb l'especulació més enllà de la reivindicació històrica que portem anys demanant d'abaixar els impostos indirectes. S'ha d'abaixar l'IVA de la llum"

Facua demana des de fa temps que el govern espanyol modifiqui el sistema per fixar les tarifes majoristes del mercat elèctric, que consisteix en una subhasta, perquè consideren que això fomenta l'especulació. També reclamen una baixada de l'IVA en el rebut de la llum de les famílies.

Per satisfer la demanda es posen en marxa més centrals de cicle combinat de gas, que generen una energia més cara que les nuclears o les renovables
Per satisfer la demanda es posen en marxa més centrals de cicle combinat de gas, que generen una energia més cara (Pexels)
ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut